Högberga Vinfabrik

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och med en fantastisk vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård. Vi har Sveriges första toscanska vinfabrik. Varje år plockar vi 10 ton druvor i Toscana och transporterar till Lidingö och Högberga Gård, där vinifiering och ekfatslagring sker. Här gör vi vårt egna toscanska rödvin 890. Du kan uppleva Högberga Vinfabrik och följa med på en kulinarisk resa. Det bjuds på besök i vinfabriken där ni får en inblick i hur allt hänger ihop, vi smakar självklart av vårt eget vin 890 och du kan även komma för att skapa ditt eget unika vin.

Högberga vinfabrik -En framgångssaga

Vi älskar vin. Och vi vet att det finns fler som oss. Därför startade vi hösten 2010 Högberga Vinfabrik här hos oss på Högberga Gård. Därmed blev vi först i Sverige med vintillverkning av druvor från Toscana.  I september 2010 åkte vi ner till Maremma, Toscana och plockade 10 ton druvor av sorterna Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Druvorna transporterades sedan i kylbil till Lidingö där vinifieringen och ekfatslagringen äger rum. Hösten 2011 var de första 7500 flaskorna klara. Då var det dags igen. Ny resa och 11 ton nya druvor som också gått igenom hela vinifieringsprocessen i vår vinfabrik. Hösten 2012 plockade vi även druvan Merlot som ett nytt spännande tillskott i vinfabriken. Sedan Malvasia Nero. Och därefter har framgångssagan fortsatt. Vi plockar fortfarande störst andel av druvorna Sangiovese och Cabernet Sauvignon men har under åren adderat ytterligare druvor. Vinet lagras på ekfat i Högberga Vinfabrik; franska, amerikanska, ungerska, slovenska och svenska ekfat från Visingsö.

Var namnet 890 kommer ifrån

”Det var omöjligt att hoppa 8.90 i längdhopp innan Bob Beamon slog världsrekordet 1968.”

Namnet 890 kommer från det berömda världsrekordet i längdhopp då Bob Beamon 1968 slog världen med häpnad och hoppade just 890 cm; något som ansågs omöjligt. Precis vad italienarna sa till våra vinmakare om att göra svenskt vin av druvor från Toscana; ”omöjligt”. Idag producerar vi ca 7500 flaskor per år och de finns i Systembolagets beställningssortiment i hela landet. De finns också i ordinarie sortiment på våra tre närmsta Systembolag; Lidingö, Fältöversten och Garnisonen. Självklart serverar vi vårt vin till de som önskar på Högberga Gård. 890 serveras också på utvalda restauranger i Stockholm och i Toscana.

Läs mer om Countryside Hotels enda vinfabik på www.hogberga.se och www.vinfabrik.se.

Text från Högberga Gård och Högberga Vinfabrik.