Alla hjärtans dag – älskar, älskar inte

1477 skrevs den äldsta kända Valentinhälsningen i Norfolk, England. I ett brev till sin trolovade John Paston, kallade Margery Brew honom sin ”worshipful and well beloved valentine”.

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Inom katolska kyrkan har denna dag firats till minne av Sankt Valentin sedan 400-talet. Men exakt vem Sankt Valentin var verkar vara höljt i dunkel. En av teorierna är att han led martyrdöden i Rom på 200-talet och lyckades innan sin avrättning smuggla ett avskedskort till fångvaktarens vackra dotter, signerat ”Din Valentin”, vilket kan vara grunden till seden att skicka kort på Alla Hjärtans Dag.

Alla hjärtans dagsfirande i Sverige

I Sverige har vi firat Alla Hjärtans dag sedan 60-talet, men det var först på 90-talet som firandet verkligen tog fart. Men fortfarande är firandet av Alla hjärtans dag tudelat i Sverige. Enligt en rapport, som Svensk Handel publicerade 2012, svarade 56 procent av 1 100 tillfrågade svenskar att de firar Alla hjärtans dag. Andra tycker bara det är en kommersiell högtid, varse enda syfte är att få oss att konsumera mer.

Alldeles oavsett vad man tycker, så har vi en dag där vi uppmärksammar kärleken och fungerar som en påminnelse om att sprida kärlek och uppskattning till varandra.

Hotellrum på Båsenberga Hotell
Hotellerbjudanden på Villa Källhagen

Vad är den vanligaste Alla hjärtans dags-presenten?

Enligt Svensk Handel är den vanligaste presenten på Alla hjärtans dag röda rosor, följt av att bjuda sin älskade på middag. Vill man slå på stort kan man överraska sin älskling med en romantisk weekend på hotell.

Källor: Wikipedia, Nordiska Museet och Svensk Handel

Helginspiration på Countryside Hotels

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev