En kulinarisk resa

Denna resa ger dig många kulinariska upplevelser på några av de bästa svenska hotellrestauranger. På våra anläggningar kan du njuta av mat av allra högsta klass. Alla restauranger har sina egna säsongsorienterade rätter och har fått goda omdömen från våra samarbetspartner, White Guide.

Vi erbjuder välsmakande gourmetmat, avsmakningsmenyer, vin-och champagneprovningar och vackra dukningar. Kombinerat med toppklassboenden i vackra miljöer detta är en resa fylld med livskvalitet.

Malmö, Ängavallen

Vi börjar denna turné i södra Sverige, på Ängavallen som ägs och drivs av familjen Nordström och vars verksamhet började som en reaktion mot den intoleranta, industriella djurhållningen. Nu drivs gården till ett 100% ekologiskt och hållbart sätt med bland annat egna, välmående och humant behandlade djur, eget ysteri, bageri, slakteri och örtagård. Vi väljer att bo på hotellet och besöka Örtagårdens restaurang i en vackert restaurerad byggnad från 1876.

”Man kan lätt säga att familjen Nordström har en passion för ekologisk mat. Varje del på tallriken och i glaset produceras i traditionell ordning och i samförstånd med naturen. För gästerna innebär det goda råvaror och ett rent samvete. ”(White Guide -10)

Stämningen säger oss att detta är en riktig familjerestaurang och i de vackra salarna och salongerna provar vi äkta, gourmetmat från Ängavallens egna ägor. Rätterna är gjorda av sina egna råvaror; kött från egna djur, grönsaker från de ekologiska odlingarna och kryddor från örtagården. Allt vin och öl som serveras är förstås också ekologiskt.

En kulinarisk resa
Mat på Ängavallen
Efterrätt på Karlaby Kro

Ängavallen – Karlaby Kro, 100 km resa

Efter ett stopp vid Smygehuk, den absolut sydligaste toppen i Sverige, beger vi oss till Karlaby Kro. Här finner vi en fantastisk, rogivande miljö. Varje detalj är noggrant planerad. Vad kan vara bättre än att bo i ett mysigt rum och äta förstklassig mat? White Guide beskriver Karlaby Kro som ”en medelhavs doftande oas”.

Hotellet har inte bara underbara omgivningar och atmosfär, utan också en gourmetrestaurang. Börja middagen med ett glas champagne i baren eller ute på terrassen. Både restaurangen och hotellet hämtar inspireration från Medelhavsområdet och från den lokala maten, som produceras i denna region.

Karlaby Kro – Hestravikens Wärdshus, 261 km, 3,5 tim

Familjen Hellström har varit här i tre generationer nu. Malin Hellström är kocken och Johan, är krögare och de kommer båda att se till att vår vistelse här är trevlig. Vi kan njuta av en drink framför den öppna spisen innan vi sätter oss till bords i restaurangens hemtrevliga atmosfär med små charmiga matsalar och en härlig vinterveranda. I köket är ambitionerna höga. ”Vi har en stor kärlek till mat”, säger familjen Hellström. Ingredienserna är säsongsbetonade och ofta använder vi mat som är hämtad direkt från den omgivande naturen. Med vänlig och professionell service är vi garanterade en minnesvärd middag. Vinlistan är omfattande med några utvalda flaskor till förmånliga priser.

Läcker mat från Hestraviken hotell & restaurang
Hotellrum på Halltorps Gästgiveri

Hestravikens Wärdshus – Halltorps Gästgiveri, 247 km, 3, 35 timmar

På vägen till Halltorps Gästgiveri rekommenderar vi att du tar en paus och besöka världsarvsstaden Karlskrona. Vissa delar av stadens sjö-installationer används fortfarande idag, 300 år efter att staden grundades.

Halltorps Gästgiveri är beläget i centrum av ön Öland, med utsikt över Kalmarsund. Närmaste granne är Vida museum med en imponerande konstsamling. Byggnaden var tidigare en kungsgård, men idag är det ett välkänt hotell och restaurang med mysiga rum och bekväma lounger med 5 eldstäder.

Menyn är fylld med små nostalgiresor. Detta är en av de bästa restaurangerna på Öland. Menyn påminner oss om stora franska köket och vinlistan är noggrant utvalda.

Halltorps Gästgiveri – Villa Källhagen, 440 km, 4, 50 timmar

Nu beger vi oss till Sveriges huvudstad, Stockholm och Villa Källhagen på Djurgården, bara några hundra meter från city, men ändå med landsbygskänsla. Det första värdshuset etablerades här 1810 och den röda stugan på gården påminner oss fortfarande om den tiden.

Stockholm erbjuder ett stort antal magnifika restauranger, men den första kvällen valde vi att äta på Villa Källhagen. Under den varmare säsongen, är trädgården med sin spektakulära utsikt en perfekt plats för en middag och under vintertid är ett glas vin framför brasan en perfekt start på kvällen. Men framför allt, maten är fantastisk. Menyn kommer att tillfredsställa alla smaker och personalen är mycket vänlig.

Nästa dag, efter en avkopplande frukost beger vi oss ned på stan eller till Djurgårdens alla nöjen.

Läcker efterätt på Villa Källhagen
Hotell Smådalarö Gård

Villa Källhagen – Dala Husby Hotell & Restaurang, 189 km, 2,5 timmar.

Nästa stopp är Dalarna och här kommer vi att besöka ett av våra minsta hotell, Dala Husby. Landskapet här är underbart med närliggande Dalälven. En annan anledning att besöka Dala Husby är deras välrenommerade kök. Krögaren Viktor Angemo har ett extraordinärt sätt att kombinera ingredienser – en talang som har resulterat i flera utmärkelser. White Guide säger att vi kan förvänta oss ”stora smakupplevelser”. Fokus ligger på modern svenska rätter med europeiska influenser och personalen strävar alltid efter att hitta lokalt och ekologiskt producerade råvaror att arbeta med.

Dala Husby Hotell – Alberts Kök & Konferens, 380 km, 5 h

Vårt sista stopp är Alberts Kök Hotell och Konferens med en vacker utsikt över staden Trollhättan och båtarna som passerar genom slussen. Huvudbyggnaden är från 1857 och byggdes av Johan Dahlöf. Rickard Halleröd är ansvarig för köket. Han arbetar ofta med officiella evenemang och har vunnit flera utmärkelser. Kockarna använder färska, lokalt producerade råvaror i säsong och köket är placerat i mitten av huset så att besökarna kan se exakt vad som händer där inne. Men om vädret är fint, väljer vi uteserveringen för vår middag. Innan vår måltid, smakar vi av Alberts högkvalitativa champagne. Då är det dags för middag och vi upplever en perfekt blandning av noggrant tillagad mat och vinpaket eller andra drycker som matchar middagen på bästa möjliga sätt.

Köket på Albert Hotell

Naturligtvis kan du börja i norr och söderut eller bara boka delar av denna resa.
För mer information ring +46 31 131 870.

Helginspiration på Countryside Hotels:

Upplev svensk konst & design

Konst & Design

Konst & Design Malmö – Malmö Var: Turen tar dig till intressanta platser från ett design- och konstperspektiv i södra

LÄS MER