En romantisk Sverigeresa

På semestern finns äntligen tid för att ägna sig åt varandra och låta romantiken blomstra! Njut av ett glas champagne i solnedgången på terrassen, utforska vattenfall och grottor tillsammans, ha picknick på bryggflotten, gå en långpromenad i magnifika omgivningar efterföljt av afternoon tea framför brasan. Bada skumbad och som avslutning på en god dag, ät en romantisk middag.

Åk på en romantisk Sverigeresa bara ni två

Denna rundtur är ett förslag på en romantisk resa genom Sverige, men bara fantasin sätter gränser för vilken rutt just ni väljer. Ni kan även gå in på vår på vårt weekendpaket ”Romantisk weekend” och enkelt boka ett hotellrum på ett av våra romantiska hotell direkt.

Malmö – Ängavallen 22 km, 25 min

Vårt första stopp på vår romantiska Sverige resa går till fantastiska Ängavallen. Detta unika hotell ligger mitt på den Skånska slätten med fälten och djuren utanför knuten. Under vår vistelse på Ängavallen kommer vi uppleva både njutning som lärande om vår mat från jord till bord, där allt som serveras är 100 % ekologiskt. Vi kommer att bo mitt i naturen och får uppleva gårdens egna Örtagård, bageri, charkuteri, ysteri, mejeri, rökeri och träffa gårdens alla djur som bor utomhus i det fria året om. Här är man övertygade om att den bästa maten görs på de bästa råvarorna. Och de bästa råvarorna finns här.

Här kan vi njuta av havet endast 5 km bort, som Falsterbo och Skanör. För golfälskare finns flera närliggande golfbanor. Vill man inte lämna gården finns här mycket att uppleva och se, deras färgsprakande 1800- talsspark med Örtagården som har fler än 60 olika ekologiska odlade örter och kryddor. Här finns också Sveriges första gårdsbutik där vi kan köpa samma fina råvaror som kockarna erbjuder i restaurangen.

På kvällen sätter vi oss till bords i det gamla stallet och avnjuter en oförglömlig middag som speglas av det prisbelönta köket. Kryddor och grönsaker har tagits från den egna Örtagården och köttet som ligger på talriken är djur som fötts upp under alla tänkbara naturliga villkor. Behagliga till mods somnar vi in i vårt utsökta rum som självklart är 100 % ekologiskt. Efter att ha intagit en underbar ekologisk frukost lämnar vi unika Ängavallen och ser fram en ny dag med nya upplevelser.

Hotellrum på Ängavallen
Pool på Brösarps Gästgifveri & SPA

Ängavallen, Vellinge– Karlaby Kro, Tommarp 10 km, 1 tim 22 min

Färden går vidare. Vår nästa anhalt är det underbara Karlaby Kro. Mitt inne i liten skånsk by på Österlen ligger den vitkalkade skånegården Karlaby Kro bland rapsfält och åkrar och med en egen park. Österlen i Skåne är känt för sin natur med anknytning till havet. Här finns flera gallerier som vi tänker försöka besöka.

Karlaby Kro har varit hotell och restaurang sedan 1990. Dessförinnan var gården privatägd och hette Karlsnäs gård. Våren 2002 brann stora delar ner, men 2003 var allt uppbyggt igen och det är idag en kro med moderna rum inredda i gammal stil. Naturen och omgivningen gör Karlaby Kro till en plats som andas lugn och ro. Restaurangen, baren och receptionen hittar vi i huvudbyggnaden, medan de 22 hotellrummen, ligger i det som tidigare var gårdens stallar.

Här har vi bokat en Karlabyhelg. Karlabyhelg infaller när vi själva vill! Vi börjar med ”litet eftermiddagsgott”. Vi hinner med en liten utflykt, ett dopp i poolen och en stund i bastun eller bara en skön stund på rummet före middagen. I White Guide kallar man Karlaby Kro för en medelhavsdoftande, skånsk oas. Vi vill ju äta förstklassig mat för att förhöja den romantiska känslan. Vi intar en fyrarätters middag och njuter av de skånska råvaror som köket baserat middagen på. Vinlistan är omfattande och vi är tacksamma för den vägledning vi får av den välkomnande och kunniga personalen.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Brösarp Gästgifveri.

Karlaby Kro, Tommarp – Vadstena Klosterhotell, Vadstena 380 km, 4 tim 31 min

Idag sätter vi kurs mot Vadstena Klosterhotell. Vi kommer att färdas norrut via Kristianstad, Värnamo och vidare mot Jönköping och slutligen medeltidsstaden Vadstena. Vår sista timme i bilen innan vi når vårt mål kommer vi köra bredvid vackra Vättern. Här kommer vi stanna till i berömda polkagrisstaden Gränna och besöka ett av alla kokerier för att se till hur tillverkningen går till och smaka en nykokt ljummen sötsak. Ett av dessa kokerier är Polkapojkarna där du får en mycket personlig service från de som arbetar där, affären är inrett i 1800-tals stil med järnspis, spegeldörrar och tidsenliga detaljer.

Med bilen full av presenter från mysiga Gränna sätter vi kurs mot vårt mål. Efter ca 50 min svänger vi in på Klosterområdet och känner genast historens vingslag. Vadstena Klosterhotell är hotellet där det gamla förenas med det nya. Här finns några av Sveriges äldsta byggnader; den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet, Birger Jarls fursteplats och Kungsalen från 1200-talet. Efter att vi checkat in på vårt rum, ser vi fram emot behandlningarna vi bokat på det nya klosterspat. Här njuter vi av en avkopplande miljö med sprakande brasor och levande ljus.

På kvällen avnjuter vi en middag i det gamla Munklostret där menyn går efter de svenska smakerna för årstiden, samtidigt som vi beundrar de vackra valven som en gång i tiden slagits av munkar. Vinet vi beställer till maten hämtas under bottenvåningen där vinkällaren från 1384 ligger. Här finns 5000 flaskor uppdelade på ca 700 olika sorters vin.
Morgen därpå intar vi en härlig frukostbuffé och åker vidare mot fler romantiska äventyr.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Västanå Slott.

Boka romantisk weekend på ett av våra romantiska hotell
Hotellpaket och erbjudanden på Vadstena klosterhotel
Boka en romantisk weekend med spapaket

Vadstena Klosterhotell, Vadstena – Wirsbo Herrgård, Västerås 221 km, 2 tim, 38 min

Nu beger vi oss mot Wirsbo Herrgård. Vackert beläget intill Virsbosjön med en ståtligt grönskande herrgårdspark som inbjuder till rofyllt strosande. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet känner vi att denna lilla klippa ger oss en autentisk och personlig miljö.

Ägarna till Herrgården driver även Wirsbo Ridcenter som erbjuder lektioner för alla nivåer, oavsett om man är nybörjare eller en avancerad ryttare. Vi har bokat in en Afternoon Ride som är en 75 minuters dressyrträning på en av de ädla och välutbildade hästarna på centret, därefter bjuds vi på en trevlig fikastund i herrgårdens charmiga flygel.

Lite möra i benen efter en lärorik ridlektion spenderar vi resten av eftermiddagen med en flaska bubbel i jaquzzin belägen nere vid sjön. Här tar vi hand om själen och njuter av den rofyllda utsikten mot sjön. Nu ser vi fram emot middagen lagad av herrgårdens franske kock med erfarenhet från restauranger i Guide Micheline, där smakerna är en touch av både det svenska och franska. Efter en storslagen middag tar vi en promenad ned mot vattnet över den så kallade ”Kungsbryggan” som uppfördes speciellt av Gustav III. Kvällen är fantastisk och vattnet är spegelblankt med månen som lyser upp vår väg. Vi vill njuta av det sista, så vi lånar en eka och ror ut en bit på sjön..

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Sundbyholms Slott.

Wirsbo Herrgård, Västerås – Dömle Herrgård, Deje 215 km, 2 tim, 57 min

Vår romantiska Sverigeresa tar oss väster ut mot de Värmländska skogarna till Dömle Herrgård beläget utanför Deje. Här finns natursköna omgivningar med vatten, skog och berg som stärker upplevelsen av klassisk herrgårdskänsla, bröllopsromantik och toppmodern teknik.

Som ni märker vill vi kombinera en aktiv vistelse i en avkopplande miljö där mat och dryck står i fokus. Alla Countryside Hotels erbjuder varierande aktiviteter samtidigt som man har tid av att njuta av varandra. Idag bestämmer vi oss för att låna cyklar från Herrgården och ta oss runt Klarälvsbanan som är en 90 kilometer lång asfalterad bilfri cykelled. Vi tar med picknikorg, filt och godsaker som vi kan njuta av längst vägen.

Efter en lång dag på cykel med många fantastiska naturupplevelser ser vi fram emot att prova bastun och jaquzzin nere vid sjön. Känslan när man mör i kroppen, efter ett hårt träningspass ligger i ett varmt bad med vidunderlig utsikt, är svårslagen. Nu ser vi fram emot ännu en middag där perfektion är ledorden. Herrgårdens egna vinkällare är vi också nyfikna på. Vi vaknar utvilade och får ta del av en härlig frukostbuffé i den nyrenoverade Herrgårdsmatsalen, innan vi ställer in GPSen mot vår sista anhalt.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Hennickehammars och Ulvsby Herrgård Länsmansgården.

Boka en spaweekend på Dömle Herrgård
Njut av en romantisk weekend på Dömle Herrgård Spa & Resort

Dömle Herrgård, Deje – Pensionat Styrsö Skäret, 272 km, 3 tim, 39 min

Vi längtar efter skärgården. Så vårt mål blir Västkusten, Pensionat Styrsö Skäret. Vi kör söderut via Åmål längst Vättern mot Trollhättan innan vi slutligen är framme i Göteborg. Tycker man att denna sträcka är lång kan man göra en av stickare och ta in på Albert Hotell i Trollhättan en natt.

Vi närmar oss Göteborg och har drygt femton minuter kvar innan vi är framme i Saltholmen. Här kommer vi att parkera bilen och ta färjan till bilfria Styrsö med ca 1400 bofasta invånare. Pensionat Styrö Skäret är det lilla stället med den stora omtanken. När vi checkar in välkomnas vi med ”känn er som hemma” och det får personalen oss verkligen att känna. Atmosfären är gammaldax men lyxig, hotellet har endast 13 rum som alla är unika och personligt inredda.

Efter att vi gjort oss hemmastadda i vårt romantiska rum tar vi med oss en flaska bubbel och beger oss ut på upptäcktsfärd bland kobbar och skär. Vi inleder vår kulinariska smakupplevelse med en fördrink på punchverandan. Därefter väntar en storslagen meny komponerad från dagens fångst. Mätta och belåtna intar vi den provencalska 20-talsbaren med ett smakprov på maltwiskey från pensionatets unika barskåp. Vi somnar in till ljudet av havsbrisen utanför vårt fönster och vaknar utvilade morgonen därpå av att solen lyser in genom gardinspringan. En uppfriskande cykeltur blir ”pricken över i”, varpå vi tar färjan tillbaks och därmed avslutar vår romantiska resa.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Villa Sjötorp.

Det går naturligtvis lika bra att vända på resan och åka åt andra hållet eller bara åka delar av resan.

Med reservation för ev. ändringar. Besök gärna respektive hotells sida för utförligare information.

För övrig information ring:  +46-31-13 18 70.

För exakt vägangivelser, rekommenderas Eniro.se.

Vi har Sveriges första relationsgaranti

Vi på Countryside Hotels har lång erfarenhet av att ge svenskar andrum och en fridfull oas i tillvaron. Vi har sett värdet av att investera i relationen och att göra det i tid. Därför har vi bestämt oss för att lansera en helt unik relationsgaranti, som innebär att gäster som skiljer sig inom ett år från vistelsen får pengar tillbaka.

Helginspiration på Countryside Hotels:

Upplev svensk konst & design med Countryside Hotels

Konst & Design

Konst & Design Välkommen till en värld av konst och design där dina sinnen kommer att stimuleras och din vistelse

Läs mer

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev