Golfresa i Sverige

Längs denna rutt spelar du på många fina banor i närheten av våra Countryside Hotels. Efter golfen mjukar du upp musklerna i bubbelpoolen eller med en massagebehandling, efterföljt av exempelvis vin-eller äppelprovning i Sveriges äppelrike, svensk husmanskost eller en fransk gourmetmeny.

Sjunk sedan ned i en skön säng och vakna utvilad till en ny runda, med eller utan golfvagn, i de natursköna omgivningarna. Vårt första mål blir Häckeberga Slott!

Häckeberga Slott

Strax utanför Malmö följer vi skyltar till väg 11 mot Staffanstorp. Mellan Staffanstorp och Dalby i byn Kyrkheddinge kör vi mot Genarp där Häckeberga så småningom dyker upp.

Nuvarande byggnad uppfördes 1872-75 men slottet har anor från 1300-talet. 1960 brann slottet ner men återställdes sedan. 1997 öppnade krögarparet Tham restaurang- och konferensanläggning i slottet och idag är det Bo och Gunilla Madsen som förestår slottet.

Ett enda ord beskriver väl Häckeberga slott – harmoni! En vistelse här är en klok investering för varma relationer och välmående själar. Vi har bokat ett golfpaket, där bl.a. green-fee på trevliga Romeleåsens golfklubb – bara 10 min med bil – ingår. Banan är en 18-hålsbana som breder ut sig över Romeleåsens sluttningar. Den färdigställdes 1969 och är omtalad för sin skönhet och kuperade terräng. Även Assartorp GK, som ligger nära Häckeberga Slott i Genarp med ett småkulligt och variationsrikt landskap, har man samarbete med. Häckeberga hjälper givetvis till att boka starttid på golfklubben

I paketet erbjuds vi också övernattning i dubbelrum, drink före maten, fyrarättersmiddag och frukostbuffé. Om vi bestämmer oss för att boka två dagars paket, hinner vi göra ett besök med visning på Mackmyra Svensk Whiskey, Skånes första whiskeylager. En whiskeyprovning är ju onekligen spännande! Vi noterar att detta måste bokas i förväg.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Ängavallen, Idala Gård, Tomarps Gårdshotell, Brösarps Gästgiveri, Karlaby Kro

Hotellrum på Idala Gård

Häckeberga Slott, Genarp – Idala Gård, Trelleborg (40 min, 40 km)

En kort resa på vår golfrundtur tar oss till Idala Gård, som ligger nordväst om Trelleborg 1.5 km norr om Dalköpinge by (väg mot Anderslöv).

Där Skåne är som plattast kan vi uppleva ett litet Italien. Kombinationen Italien och golf känner vi som helt perfekt. Kanske beslutar vi oss för ”en fyra Skåne” med möjlighet att spela på Trelleborg GK, Tegelberga, Söderslätt och Vellinge, som samtliga är samarbetspartners med Idala Gård. En av dagarna satsar vi på att utnyttja paketerbjudandet Golf och Gourmet. Vi konstaterar att vi också erbjuds möjligheten att få massage, vilket känns motiverat efter fyra dagars spelande!

Varje kväll njuter vi av den härliga italienska maten och vi kan inte underlåta att botanisera i den frestande Gårdsbutiken. Vinhandeln är också lockande!

Efter en lyckad golfvistelse ger vi oss av vidare för att prova nya utmaningar. Vi har beslutat oss för att bege oss till Tomarp Gårdshotell utanför Kristianstad i östra Skåne.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Ängavallen, Idala Gård, Tomarps Gårdshotell, Brösarps Gästgiveri, Karlaby Kro

Idala Gård, Trelleborg – Tomarp Gårdshotell, Kristianstad (ca 2 tim, ca 130 km)

Via väg 19 letar vi oss ut på E22 norröver och kör mot Kristianstad. Innan vi kommer så långt gör vi en avstickare innan Hörby på väg 23, där vi hittar Bosjöklosters golfbana.

Bosjökloster GK:s golfbana är ritad av Douglas Brasier och blev spelklar 1974 då de första 9 hålen invigdes. Banan är belägen mitt emellan Västra och Östra Ringsjön som är en mycket naturskön del av Skåne.

Vi äter lunch i golfrestaurangen efter en hård match…

När vi senare kommer fram till Kristianstad tar vi av mot sjukhuset. I de två rondellerna åker vi rakt fram och hela tiden på Snapphanevägen. Så småningom har vi Råbelövsjön på vänstra sidan om oss och vi kommer passera både Balsby och Österslöv. Strax efter sjön tar slut kommer vi till skylten: Ekestad, Tomarp Gårdshotell, där vi svänger ner till vänster och när vägen delar sig tar vi åter vänster och kör på en liten grusväg i 2 km.

Där gårdshotellet ligger är nästan hälften av marken, skog men brukas med ambitionen att kunna bjuda besökaren på en fantastisk naturupplevelse året runt.

Den serviceinriktade personalen gör allt för att vi ska trivas. Maten står i fokus med flera råvaror från lokala odlare. Med betoning på den totala upplevelsen, tas gästerna på Tomarp om hand med njutning, inspiration och kreativitet som Tomarps ledstjärnor. Vi somnar trötta och tillfreds med dagen i ett av de personligt inredda rummen.

När vi vaknar utvilade går vi ner till köket och blir serverade en riktigt lantlig svensk frukost.

Efter frukost åker vi vidare och siktar in oss på Öland och Halltorps Gästgiveri.
Alternativa Countryside-hotell i närheten: Ängavallen, Häckeberga Slott, Tomarps Gårdshotell, Brösarps Gästgiveri, Karlaby Kro

Tomarp Gårdshotell, Kristianstad – Halltorps Gästgiveri, Borgholm (2 tim. 40 min, 220 km)

Halltorps Gästgiveri ligger mitt på vackra Öland med hela ön inom bekvämt räckhåll. På gästgiveriet väntar oss mysiga rum, bekväma sällskapsutrymmen med fem sprakande öppna spisar och en skön relaxavdelning med möjlighet till spa-behandlingar. Men innan vi gör oss förtjänta av allt detta ska vi givetvis utforska golfmöjligheterna. Det är ju därför vi är här, i första hand! På Öland finns inte mindre än 7 olika golfbanor, varav Ekerums golfbana ligger endast 1 km från Halltorp. För fler upplysningar om golfbanor tittar vi närmare på www.golfensoland.com.

Halltorps restaurang är välkänd och efter våra golfrundor känner vi att vi med gott samvete kan njuta av den synnerligen vällagade maten!

Utvilade och efter att ha intagit en härlig frukost är det dags att fortsätta och vi har beslutat oss för att prova Möckelsnäs Herrgård.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Ängavallen, Idala Gård, Häckeberga Slott, Brösarps Gästgiveri, Karlaby Kro

Halltorps Gästgiveri, Borgholm – Möckelsnäs Herrgård, Diö (2 tim. 45 min, 188 km)

Via Nybro, väg 25 och Växjö går vår färd mot Möckelsnäs Herrgård, nytillkommen medlem i Countryside Hotels. Efter Växjö tar vi av på väg 23. Endast 12 km norr om Älmhult och 5 km från väg 23, infart Stenbrohults Kyrka, ligger vackra Möckelsnäs Herrgård. Herrgården är belägen vid sjön Möckelns strand, omgiven av lummig ädellövskog och en vacker slottspark.

Vi är nyfikna på deras golfpaket, som innefattar inte bara greenfee på Älmhults golfklubb, utan också logi med frukost och trerättersmiddag. Även här har vi möjlighet att boka en whiskey-provning och utöka paketet med en fyra rätters middag, vilket känns som en perfekt idé!

Att rummen är behagligt och smakfullt inredda, med extra tjocka bäddmadrasser, borgar för en god natts sömn, konstaterar vi med belåtenhet.

Nästa dag passar vi på att ta ledigt från golfen och i stället besöka Carl von Linnés Kunskapscenter och trädgårdsanläggningar. Hembygdsparken Råshult är också en intressant upplevelse.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Stufvenäs Gästgifveri, Villa Gransholm

Förrätt från Halltorps Gästgiveri
Sjö nära Möckelsnäs herrgård

Möckelsnäs Herrgård, Diö – Villa Gransholm, Gemla (45 min, 48 km)

Mitt emellan Växjö och Alvesta hittar vi Villa Gransholm. När vi är framme, slås vi av hur charmigt och litet hotellet egentligen är och med sina 13 rum blir besöket på Gransholm väldigt personligt. Denna fridfullt belägna disponentvilla från 1902 var tidigare bostad för disponenten på Gransholms Bruk. De vackra salongerna och matsalarna har en härlig utsikt mot den stora parkliknande trädgården med egen tennisbana. Men vi ska ju spela golf, så tennisen får bero. Villa Gransholm erbjuder golfpaket i samarbete med Avesta golfklubb. I paketet ingår förutom boende och greenfee även en trerättersmiddag. Vi har också möjlighet att spela på Glasrikets golfklubb eller Växjö golfklubb mot ett pristillägg.

Vi bor i ett av de personligtt inredda rummen. En härlig stil från tidigare dagar! Att ägarparet är engagerade i verksamhet ger ytterligare känslan av hemtrevnad och att vara ompysslad. Samma omsorg såväl i mat som i service gör att vi känner tillfredsställelse även med denna vistelse.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Villa Gransholm, Stufvenäs Gästgifveri

Villa Gransholm Gemla – Mauritzbergs Slott, Vikbolandet (4 tim, 295 km)

Nu beger vi oss vidare norrut. Vi tänker köra på väg 23 via Västervik, för att sedan gå på E22 i riktning mot Norrköping. Vid Norrköping tar vi väg 209, Arkösundsvägen, vilken passerar Norrkköpings flygplats. Efter  24 km (Östra Husby Kyrka) svänger vi vänster vid skylt Mauritzbergs Slott.

Mauritzberg Golf and Sea resort, en sällsynt juvel i sin art, är ett elegant slottshotell med 400-åriga anor, som idag kombinerats med modern komfort. Slottet har en privat 18-håls golfbana och tillsammans med ett underbart hotellboende i vacker 1600-tals slottsmiljö, gör detta till en självklar del i vår golfrundtur. Här upplever vi en guldkantad oas vid Östersjön. Bara att se slottet torna upp sig i horisonten mot en bakgrund av Bråvikens skimrande vatten och lummiga ekelundar gör ett oförglömligt intryck på oss.

Mauritzbergs vackra och omväxlande natur har skapat möjligheter att planera en golfbana med unik och omväxlande karaktär för varje hål. Kuperad park-och skogsbana med betydande inslag av dammar och vattendrag. Vi har även möjlighet att boka golflektioner.

.Hotelldelen består av endast 16 rum så vi bokade i god tid. Här kan vi välja mellan rum med sagolik utsikt mot Bråviken eller mot den lugna Slottsparken. Måltiden intar vi kanske i Jägarsalen, där vi kan välja mellan gourmetmat eller klassisk svensk husmanskost.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Söderköpings Brunn, Vadstena Klosterhotel

Ät god mat på Mauritzbergs Slott

Mauritzbergs Slott, Vikbolandet – Bjertorp Slott, Kvänum (3 tim 30 min, 292 km)

Vår sista etapp på vår golfrundtur med Countryside Hotels, går till Bjertorp Slott. Vi följer väg 51 till Pålsboda och en liten bit till, för att sedan köra på E20 söderut. 4 km från E20 mellan Vara och Skara ser vi den vita skylten till Bjertorp Slott, Mitt på vackra Vara-slätten, hittar vi Sveriges yngsta jugend-slott från 1914, ritat av Fredrik Boberg, dåtidens stora arkitekt.

Golfbanan i anslutning till slottet har fått titeln Västergötlands bästa bana för fjärde året i rad. Till första tee och klubbhuset är det endast 500m från Slottet. Det känns riktigt att avsluta vår rundtur med denna vistelse. Vi har bokat ett golfpaket vilket innebär green-fee på Vara-Bjertorp GK, välkomstkaffe med hembakat kaffebröd, fem-rätters slottsmiddag, övernattning samt stärkande slottsfrukost. Vi ser att Bjertorp erbjuder ytterligare en natts vistelse till ett ännu fördelaktigare pris. Eftersom vi trivs utomordentligt satsar vi på en natt till innan vi väljer att avsluta vår golfrundtur på Countryside Hotels.

Alternativa Countryside-hotell i närheten: Aspa Herrgård, Alberts Hotell

Det går givetvis alldeles utmärkt att vända på resan och åka åt andra hållet eller bara åka en del av resan.

En sammanfattning över hotellen med närliggande banor:

Häckeberga Slott

Romeleåsens GK (kuperad parkbana)

Assartorp GK (park/hedbana)
Malmö GK (öppen parkbana)

Idala Gård

Trelleborg GK
Tegelberga GK
Söderslätt GK Vellinge GK

Tomarp Gårdshotell

Araslövs GK – både en skogs/parkbana samt en citybana mitt i Kristianstad
Kristianstads GK – ligger faktiskt i Åhus
Sölvesborgs GK – i Blekinge

Halltorp Gästgiveri

Ekerums GK
www.golfensoland.com

Möckelsnäs Herrgård

Älmhults GK

Villa Gransholm

Glasrikets GK Växjö – (ängs- och skogsbana)
Växjö GK – (park- och skogsbana)
För övrig information om banor se www.golf.se

Med reservation för ev. ändringar. Besök gärna respektive Countryside Hotels’ hemsida för utförligare information.

Helginspiration på Countryside Hotels:

Gourmépaket

En kulinarisk resa

En kulinarisk resa Denna resa ger dig många kulinariska upplevelser på några av de bästa svenska hotellrestauranger. På våra anläggningar

LÄS MER
Upplev svensk konst & design

Konst & Design

Konst & Design Malmö – Malmö Var: Turen tar dig till intressanta platser från ett design- och konstperspektiv i södra

LÄS MER