Historisk Sverigeresa

En historisk Sverigeresa från Stockholm till Stockholm

Upptäck Sveriges rika historia genom en historisk resa genom landsbygden. På Countryside Hotels hittar du en rad unika hotell belägna i historiska byggnader och gårdar runt om i landet. Följ med på en resa genom tiden och upplev Sveriges kulturella arv, från vikingatiden till medeltiden och fram till modern tid.

På denna sida hittar du inspiration för din nästa historiska resa, inklusive tips på platser att besöka och aktiviteter att göra på vägen. Låt oss ta dig med på en oförglömlig resa genom Sveriges fascinerande historia.

  • Var: Turen tar dig till intressanta platser ur ett historiskt perspektiv och under vistelsen bor du i våra underbara pärlor i mellansverige.
  • Start och stopp: Stockholm
  • Vägbeskrivning: Du kan välja att flyga till och från Stockholm och hyr en bil där, eller köra din egen bil.
  • Hotellbokningar: Countryside Hotels hotellsida
  • Aktivitetsbokning och mer information: Nedan hittar du arrangörens egen webbplats med kontaktinformation. Eller be hotellet om hjälp.

DAG 1 & 2 – Stockholm – The Capital of Scandinavia

Upptäck Stockholms rika kulturarv genom att besöka stadens många museer och sevärdheter. Ett av de mest populära utflyktsmålen är friluftsmuseet Skansen, där du kan uppleva svensk historia och kultur genom att vandra bland historiska byggnader och träffa djur från den svenska landsbygden.

Vasamuseet är också en av stadens största attraktioner, där du kan beundra det magnifika 1600-talsskeppet Vasa och lära dig om dess dramatiska öde. För dig som är intresserad av naturhistoria är Naturhistoriska Museet ett måste-besök, med en imponerande samling av svenska och internationella växter, djur och mineraler.

Bo på: Fredriksborgs Hotell & Restaurang
Köravstånd från flygplatsen: 20-60 min

Hotellpaket och weekendpaket på Fredriksborg Hotell
Fryksås Hotell & Gestgifveri

Dag 3 & 4 – Dalarna – rekommenderas av New York Times!

Om du tar dig 2-3 timmar nordväst från Stockholm, kommer du att upptäcka det charmiga landskapet i Dalarna, en region som The New York Times rekommenderade som en av de ”bästa platserna att se 2012”. Dalarna är en av Sveriges mest ikoniska och kulturellt rika regioner, och det har mycket att erbjuda besökare som är intresserade av konst, hantverk och natursköna skönheter.

Dalarna är känt för att vara hem för två av Sveriges mest hyllade konstnärer, Carl Larsson och Anders Zorn. Deras tidigare hem och ateljéer har nu öppnats för allmänheten och fungerar som museer och gallerier som ger en fascinerande inblick i deras konstnärliga arv.

Runt sjön Siljan, som är en av de mest pittoreska platserna i Dalarna, hittar du många hantverksbutiker och konstgallerier. Dalarna är känt för sina traditionella hantverk, inklusive dalahästar och textilier, och det är den perfekta platsen att köpa autentiska svenska souvenirer. Konstgallerierna i området visar upp både lokala och internationella konstnärers verk och är ett paradis för konstälskare.

Men det mest överväldigande med Dalarna är den naturliga skönheten i regionen. Den omgivande naturen är spektakulär och erbjuder fantastiska möjligheter för utomhusaktiviteter som vandring, cykling, fiske och skidåkning beroende på säsong. Sjön Siljan, omgiven av skogklädda berg och pittoreska byar, är en riktig pärla och ger en oöverträffad möjlighet till avkoppling och rekreation.

Bo på: Tällbergsgården eller Fryksås Hotell & Gästgifveri.
Körsträcka från tidigare natts hotell: 2-3,5 timmar

DAG 5-6 – Tradition, arv och kultur

Hälsingland är en pärla som ligger några timmars bilresa österut genom den svenska landsbygden. Den här regionen är känd för sina unika och imponerande bondgårdar, kända som ”Hälsingegårdarna,” som bär på flera hundra års historia av stolt byggnadskonst och kultur. Många av dessa gårdsanläggningar är nu öppna för allmänheten och fungerar som levande museer, vilket ger dig en djup inblick i regionens fascinerande historia och traditioner.

Utöver Hälsingegårdarna är regionen också känd för sina landsortskyrkor. Många av dessa kyrkor är små och charmiga, men de bär på en rik historia och arkitektonisk skönhet.

Det fantastiska landskapet i Hälsingland är en annan skatt som inte får missas. Regionen är känd för sina grönskande skogar, glittrande sjöar och öppna fält, vilket gör den till ett paradis för naturälskare. Det är ett utmärkt område för vandring, cykling och utforskning av den svenska naturen.

Bo på: Hotell Järvsöbaden
Körsträcka från föregående natts hotell: 4 timmar

Järvsöbaden
Boka vandringspaket på Gimo Herrgård

DAG 7 & 8 – Vallonbruken

Välkommen till den förtrollande regionen Roslagen! Här, i den nordöstra delen av Uppland, finner du en skatt som kallas Vallonbruken. Denna term hänvisar till en samling av bruk och industriella anläggningar som etablerades under 1600-talet, tack vare finansmannen Louis De Geer. Han importerade skicklig arbetskraft från Vallonien i Belgien för att driva och utveckla dessa verksamheter. Resultatet är en samling fantastiska platser som bär på en rik historia och kultur.

De uppländska vallonbruken är en imponerande testament till Sveriges industriella arv och är väl värda ett besök. Här kan du utforska de gamla smedjorna, hyttorna och andra industriella anläggningar som en gång var hjärtat av produktionen i regionen. Du kommer att fascineras av den tekniska skicklighet och den historiska kontext som omger dessa platser.

Ett besök i den historiska staden Uppsala bör också finnas på din lista. Uppsala är en stad med djupa rötter i svensk historia och kultur. Här kan du besöka den imponerande Uppsala domkyrka, som är den största i Skandinavien, och utforska Gamla Uppsala med sina historiska gravhögar och museer. Staden har också ett levande universitet och en kosmopolitisk atmosfär som gör den till en intressant plats att utforska.

Bo på: Gimo Herrgård
Köravstånd från föregående natts hotell: 1-2 timmar

Helginspiration på Countryside Hotels:

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev