Minisemlor med tryffel, kola eller lakrits.

Receptet kommer från www.recept.se.

Basrecept (20 bullar)
Fördeg:
3, 25 dl kall mjölk
85 g smör
Deg:
Knappt 1 dl råsocker
0,5 msk havssalt
1 ägg
0,5 msk vaniljsocker
0.5 tsk kardemumma
4-5 dl vetemjöl

Så här gör du:
Fördeg: Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa i 3 timmar.
Deg: Blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller knåda intensivt i 15 minuter. Dela degen i 2 delar och dela varje del i 20 bitar. Forma till släta små bullar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme. Värm ugnen till 250°. Grädda bullarna i 7–8 minuter, tills de fått fin färg.

Tryffelsemlor
8 st minibullar (se basrecept ovan)
kakao att pudra över
100 g vispgrädde
1 msk honung
125 g mörk choklad - 70%
100 g mandelmassa
1 msk kakao
2 tsk mjölk

Så här gör du:
dag 1 –  Tryffel: Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från värmen. Hacka chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning, cirka 2 minuter. Låt svalna och stelna, gärna i rumstemperatur, till nästa dag.
Dag 2 – Chokladmandelmassa: Riv mandelmassan och tillsätt kakao och mjölk. Mixa ihop till en slät massa.
Montering: Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med chokladmandelmassa. Spritsa tryffeln över fyllningen och lägg på locket. Pudra över kakao.

Kolasemlor
8 st minibullar (se basrecept ovan)
florsocker att pudra över
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker  
2 dl vispgrädde
0.75 dl kolasås

Så här gör du:
Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 12 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna.
Kolagrädde: Vispa grädden och vänd ner den kalla kolasåsen.
Montering: Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med kolasås. Spritsa ut kolagrädden över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.
 
Lakritssemlor
8 st minibullar (se basrecept ovan)
100 g mandelmassa
florsocker att pudra över
3 dl vispgrädde
100 g lakritskola
svart hushållsfärg (valfritt)

Så här gör du:
Dag 1 – Lakritsgrädde: Dela lakritsen i mindre bitar. Värm grädden (den får inte koka). Ta kastrullen från plattan och lägg i lakritsbitarna. Rör om tills lakritsen smält. Låt svalna. Ställ kallt över natten.
Dag 2: Tillsätt eventuellt några droppar svart hushållsfärg till lakritsgrädden och vispa upp som vanlig grädde.
Montering: Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med mandelmassa utblandad i lite lakritsgrädde. Spritsa ut lakritsgrädden över mandelmassan och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Helginspiration