Spa- och hälsoresa för själen
Ta hand om dig själv och släpp vardagens stress någonstans mellan Stockholm och Tällberg. Unna dig en kropps- eller ansiktsbehandling, kryp ned i bubbelbadet, besök ångbastun efter en lång skogspromenad eller en roddtur på Siljan. Bo som en kung eller drottning, njut av god mat, sov gott, andas gott och må gott i hela kroppen!
Släpp vardagens stress och checka in på ett spahotell
Denna resa börjar vi med avstamp från Malmö, men eftersom vi vill koppla av utforskar vi inte Sveriges sydligaste storstad, utan beger oss direkt till Brösarps Gästgifveri. Du kan även gå in på vårt weekendpaket Spa-wekeend och därifrån enkelt boka ett hotell direkt. Där finns flera olika paket för både kropp och själ som är packade och klara för en perfekt helg där du kan skämma bort dig själv.
Malmö – Brösarps Gästgifveri, Brösarp (86 km, 1 tim 30 min)
Vi kör österut på väg 11 till Tomelilla. På vägen passerar vi Staffanstorp, Dalby, Veberöd och Sjöbo. Innan Tomelilla kommer vi till en rondell, där vi svänger vänster mot Kristianstad på väg 19. Vi följer vägen tills vi kommer till en korsning, där vi väljer höger mot Brösarp. Gästgifveriet ligger centralt i Brösarp. Parkering finns inne på gården.
Brösarps Gästgifveri vid porten till det fagra Österlen, har varit en mötesplats för adel, präster, borgare och bönder sedan 1684. Naturupplevelserna finns runt knuten. Här har vi drömt om att vandra upp på Brösarps Backar för att njuta av den betagande utsikten, och vi har i förväg beställt en picknick-korg, som vi tar med oss.
På Gästgifveriet har vi bokat ett Spa-paket där det förutom rum, frukost, välkomstdrink, kvällsmeny även ingår inte endast massage, inträde till Spa med bad och bubbel utan också relax och bastu. Efter en god natts sömn med en härlig frukost på morgonkulan beger vi oss vidare. Vi ska till Stufvenäs.
Brösarps Gästgiveri, Brösarp – Stufvenäs Gästgiveri, Söderåkra (193 km, 2 tim 30 min)
Vi börjar med att ta väg 19 ca 30 km norrut för att komma direkt på E22. Vi har blivit rekommenderade att, i mån av tid, ta en omväg till Åhus, som är en sevärdhet i sig. När vi väl är på E22 kör vi ca 165 km. 3 km norr om Söderåkra ligger Stufvenäs Gästgiveri. Vid avfart Söderåkra ser vi skyltningen till Gästgiveriet. Vi är framme!
Stufvenäs har anor sedan tidigt 1800-tal och ligger vackert alldeles intill Kalmarsund. Här finner vi en genuin herrgårdsmiljö med smakfull inredning i klassisk stil. I harmoniska och natursköna omgivningar hittar vi fantastiska strövområden. Örarevets naturreservat med barnvänlig badstrand är beläget endast ett stenkast bort.
Vi är i första hand nyfikna på Bansai Spa och har bokat ett Bansai Vila-paket. Bansai Spa står för kraft att finna balans och harmoni. Genom vilsam tystnad och ett fridfullt lugn hittar vi balansen i tillvaron. Här får vi möjlighet att odla vår livskraft ännu mer med plats och tid för eftertanke och avkoppling. Vi får tillgång till varma bad, ångbastu, infrabastu, torrbastu, kalldusch, massagestolar. Diplomerad massör, certifierad Shiatsumassör och certifierade hudterapeuter erbjuds också.
I vårt paket ingår förutom Bansai Spa också välkomstdrink, trerätters middag, boende och frukostbuffé.
Vi reser som nya människor vidare mot Söderköpings Brunn.
Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra – Söderköpings Brunn, Söderköping (262 km, 3 tim)
Att hitta till Söderköpings Brunn är enkelt. Vi fortsätter endast på väg E22 norrut till Söderköping. Denna väg passerar rakt igenom Söderköping, så väl där följer vi endast skyltningen till Söderköpings Brunn.
På väg dit, kanske vi känner för att göra en liten avstickare nämligen besöka Trosa, ”världens ände”. I Trosa möter vi en gammal genuin skärgårdsstad som i över 1000 år haft fiske som huvudnäring. I dess närhet kan vi besöka Tullgarns slott, ett palats som än idag tillhör vår kungafamilj. Här finns även Tullgarns stall som är känt för sin hästuppfödning. Nynäs slott är en annan sevärdhet som sedan 1985 är öppet för allmänheten. Minnena från den tid då godset utgjorde ett helt litet samhälle, befolkat av herrskap, tjänstefolk, hantverkare, statare, torpare och andra, finns ännu kvar.
Söderköpings Brunn är ett anrikt kurhotell i en pittoresk Östgötastad med anor från 1000-talet som fram till 1500-talet en av Sveriges mäktigaste handelsstäder. 1774 fick Brunnen kungliga privilegier av Gustav III och är idag en spa-anläggning som vi ska utnyttja till fullo. Vi startar med en utrensande alg- och lerbehandling och fortsätter med fotvård och manikyr för att sedan prova på Sunspray – solbränna utan solarium. Dagen avslutas med en härlig middag i hotellets restaurang där vi provar på svensk husmanskost.
Söderköpings Brunn, – Sundbyholms Slott, Flen (124 km, 1 tim 50 min)
När vi vaknar nästa dag och har intagit vår goda frukost, noterar vi att det är mot norr vi ska styra kosan, närmare bestämt ska vi till Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna. För att komma hit så kör vi tillbaka till E22 mot Norrköping och fortsätter sedan in på riksväg 56 mot Eskilstuna och bara 12 km från staden finns Sundbyholms Slott. Följ skyltarna mot Sundbyholm.
Nära Sundbyholm finns många intressanta platser att besöka. Vi tar oss därför till Eskilstunaån där vi hittar Klosters kyrka som är Sveriges senast byggda katedral från 1929. Vid samma å ligger även forsarna i Skjulsta som har blivit sportfiskarnas eldorado. Vi ska bo på Sundbyholms Slott som under medeltiden var klostergods och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 indrogs det till kronan och från 1700-talet har slottet tillhört olika arrendatorer.
Rofyllt strax bakom slottet ligger hotelldelen med panoramavy över vattnet. På Sundbyholms Slott kan vi doppa våra kroppar i deras utomhusspa. Vi värmer upp lederna med hjälp av avancerade jet- och massagemunstycken samtidigt som vi inandas de uppfriskande skogsdofterna från omgivningen. Vi kan fortsätta med baden inomhus då alla lyxsviter är utrustade med jacuzzi. Några av dessa lyxsviter har till och med en egen bastu i anslutning till badrummet.
Efter ännu en avstressande dag äter vi en god middag på slottsterrassen om vädret så tillåter. Dagen efter intar vi frukosten i källarvalven och ger oss sedan ut på vägarna igen, denna gång mot Tällberg.
Sundbyholms Slott, Flen – Tällbergsgården, Tällberg (229 km, ca 3,5 tim)
Idag far vi mot Dalarna och Tällbergsgården i Tällberg. Vi kör mot Enköping (E18) och tar vid Enköping av på riksväg 70 mot Leksand. Ca 12 km efter Rättvik svänger vi av mot Tällberg. Vi följer skyltar i ca 4 km mot Tällberg. Mitt i Tällberg finner vi Tällbergsgården! Framme i Tällberg möter oss en ort med vidunderlig utsikt över sjön Siljan som skapades för 365 miljoner år sedan då en meteorit slog ner här. Siljan tillhör kraterns yttre ring som idag mäter 50 km i diameter och är Europas största kända nedslagsplats.
Tällberg är en ort dessutom välkänd i Sverige för sin genuina svenskhet. ”Att vara i Dalarna och inte se Tällberg, det är som att vara på bröllop och inte se bruden” säger de själva. Här är man bra på att värna om de svenska traditionerna som t.ex. midsommarfirande med folkdräkter, slädfärder på vintern och fiske både sommar och vinter.
Hotell Tällbergsgården som vi ska bo på ligger vackert med utsikt över Siljan och är ett traditionellt hotell i folkloremiljö som ägs av familjen Åkerblad i många generationer. Hotellet erbjuder allehanda aktiviteter och ordnar utflykter i Siljansbygden men vi tar oss själva en tur med roddbåt på sjön som vi hyrt vid Tällbergs strand. Vi bor bekvämt i ombonade rum och middagen intar vi i den vackra matsalen.
Tällbergsgården, Tällberg – Hennickehammars Herrgård, Filipstad (205 km, 3 tim)
Nu tar vi sikte på vår sista anhalt på vår ”Må Bra”- tur. Vi har valt att avsluta den på Hennickehammars Herrgård. Vi tänker unna oss en liten tur runt Siljan, för vi vill varken missa Nusnäs, där de äkta Dalahästarna tillverkas eller berömda Mora, målet för Vasaloppet. Från Mora tar vi väg 26 söderut mot Filipstad. Hennickehammar ligger 4 km från Filipstad. 2 km söder om Filipstad längs väg 26 finns skyltar mot Hennickehammar. Vi svänger av från riksvägen och följer den lilla vägen ytterligare 2 km och vi hamnar rakt på Herrgården.
Detta är en plats att bli riktigt förälskad i! Många kallar herrgården en värmländsk saga. Att se den vackra byggnaden från 1700-talet lysa som en fackla med sin gula träfasad, inbäddad i skog och vilandes alldeles intill tjärnen, kan inte beskrivas som annat än sagolikt. De ljuvliga rummen och den vackra miljön tillsammans med den fantastiska maten gör vår vistelse magisk.
För Hennickehammar är den viktigaste uppgiften att få oss att må bra! Faktum är att de vill att vi ska må bättre än bra, vilket avgör, när vi väljer att satsa på deras Spa-program. Vi har lyxat till oss med att boka relax-avdelningen för oss själva, men först beställer vi en Aroma-inpackning, följd av en av massagemöjligheterna. Därefter relax-avdelningen med bubbelpool och bastu. Välbefinnandet är totalt! I den värmländska sagoskogen tar vi en stilla promenad, före sänggåendet. Nästa morgon avslutar vi vår rundresa med en härlig frukostbuffé och en stilla roddtur på sjön Hemtjärn. Vi hör vattnet klucka mot skrovet och konstaterar att vi mycket riktigt ”mår bättre än bra”!
Forma din spa-resa precis som du vill!
Det går givetvis utmärkt att vända på resan eller att ta delar ur den. Vi rekommenderar också möjligheten att stanna flera nätter på ett ställe för att kunna utnyttja alla erbjudanden. Med reservation för ev. ändringar.
För övrig information ring +46-31-131870.
För exakta vägbeskrivningar se eniro.se.
Helginspiration från Countryside Hotels:
En romantisk Sverigeresa
En romantisk Sverigeresa På semestern finns äntligen tid för att ägna sig åt varandra och låta romantiken blomstra! Njut av
Slott & Herrgårdsupplevelser
Slott- & herrgårdsupplevelser En tur från Malmö till Stockholm Låt oss ta dig med på en slotts- eller herrgårdsweekend för
Alla hjärtans dag – älskar, älskar inte?
Alla hjärtans dag – älskar, älskar inte 1477 skrevs den äldsta kända Valentinhälsningen i Norfolk, England. I ett brev till