Sverigesemester med barn

Den här turen börjar i Göteborg, med snudd på oändliga upplevelser, och går sedan tvärs genom Sverige där vi möter Astrid Lindgrens värld, indianer på High Chaparral och delfiner i Kolmårdens djurpark. Vi åker go-cart och lär oss om kanontillverkning. I Stockholm finns sedan nya möjligheter med djurparken Skansen, nöjesfältet Gröna Lund och paddling i Djurgården. En familjeresa som både överraskar och roar stora som små.

 

Pensionat Styrsö Skäret

Vi väljer att ta barnen med på en halv timmes båtresa till Pensionat Styrsö Skäret. I denna lugna miljö bor vi i ett familjerum och vi kan alla koppla av, innan vi med båt och sedan spårvagn, besöker Göteborgs familjevänliga begivenheter. Vi passar på att införskaffa oss varsitt Göteborgspass som kommer väl till hands för våra aktiviteter. Detta pass ger oss gratis inträde till diverse attraktioner och gratis resor med Göteborgs kollektivtrafik.

Vi börjar med nöjesfältet Liseberg, ett givet besök för en barnfamilj i Göteborg. Hit tar vi oss med Paddan, en båttur som går på Göteborgs kanaler med tillhörande guidning.

Liseberg öppnades redan 1923 och har sedan dess etablerat sig som Sveriges största turistmål med över tre miljoner besökare varje år. Här finns bl.a. Balder, en berg- och dalbana i trä, framröstad till världens bästa!

Precis bredvid Liseberg ligger Universeum som kanske passar bättre för de lite äldre barnen. Här får man experimentera, pröva på och lära sig en massa om naturvetenskap och teknik på ett inspirerande sätt. Missa inte sandtigerhajen Herman!

www.goteborg.se hittar man mer information om vad som händer i Göteborg.

Efter vår utflykt till Göteborg känns det härligt att återvända till Styrsö Skäret och inta en god måltid i den hemtrevliga matsalen med den sagolika utsikten över havet. Barnen kan springa obehindrat ute eftersom ön är helt bilfri. Men kanske har de slocknat redan av den fullmatade dagen?

 

Pensionat Styrsö Skäret, Styrsö - Villa Gransholm, Gemla (ca 3 tim., 230 km)

Efter en god natts sömn äter vi frukost i den härliga matsalen och sedan startar vi vår resa på riksväg 40 mot Borås och vidare in i Smålands skogar och Glasriket. Från Borås viker vi av på väg 27, som vi följer fram till Växjö. Kanske gör vi ett uppehåll i Växjö för att beundra Domkyrkan med Bertil Valliens berömda glasskulptur. Efter Växjö viker vi av på väg 25 som vi kör fram till Gransholms-vägen. Vi slås av den fridfulla vägen genom Småland, med så mycket äkta svensk skogsnatur. Vi låter inte stillheten bedra oss, utan håller utkik efter älgar, som har en tendens att dyka upp i skymningen.

Villa Gransholm är en rofyllt belägen disponentvilla från 1902, tidigare bostad för disponenten på Gransholms Bruk. Hotellet är litet och charmigt med varm, personlig prägel.  Barnrummen är utrustade med stora våningssängar, passande även för vuxna. Eftersom vi har familjen med oss, noterar vi att det finns aktiviteter för alla smaker. I Gemla finns Mickis leksaksfabrik med butik samt Gemla Leksaksmuseum. På närbelägna Huseby Slott hittar vi ett trevligt Naturum - givande för alla åldrar! Helige Å som rinner förbi Villa Gransholm, är en upplevelse med kanot. Det måste vi pröva! Hotellet har också egen tennisbana! High Chaparall vill vi om möjligt hinna besöka. För de av oss som är ridintresserade finns ”Krulliga hästen”. Gården ligger i Ellanda by ca 20 km sydväst om Växjö och man kan boka turer från en timme.upp till fyra timmar.

På Villa Gransholm har vi beslutat oss för att stanna några dagar för att hinna med allt. Vi vill ju också prova den goda maten i restaurangen, där man har inriktat sig på lokalproducerade råvaror och där stillheten känns ytterligt behaglig efter alla våra aktiviteter.

 

Villa Gransholm, Gemla - Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra (drygt 2 tim, 142 km)
Idag ska vi mot östkusten. Vi fortsätter på väg 25 mot Kalmar, för att sedan vika av söderut när vi kommer på E22. Vackert beläget  35 km söder om Kalmar, 3 km norr om Söderåkra hittar vi Stufvenäs Gästgifveri. Vi finner skyltningen till Stufvenäs vid avfart Halltorp.

Härifrån har vi endast 200 m till Kalmarsund och efter ytterligare några 100 m erbjuds Örarevets Naturreservat med säl- och skarvkolonin.
Stufvenäs Gästgifveri har anor från 1800-talet. Familjen Berzelius-Johansson har drivit och utvecklat verksamheten sedan 1987 med stor kärlek, omsorg och värme. Idag finns här en modern anläggning med mat och dryck av högsta klass. Vi tar in på ett av de fina familjerummen och väljer att ta det lite lugnt ikväll, då vi har en aktiv dag framför oss imorgon.

Vi packar dock våra badkläder (eller skridskor vid vintertid) och tar en liten promenad på ca 700 meter till Fulvik Badstrand där vi myser i skymningen.

När vi kommer tillbaka till hotellet så väntar middagen och barnen får givetvis en egen barnmeny.
 

Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra  – Vadstena Klosterhotel, Vadstena (4 tim. 10 min, 290 km)

Idag har vi en spännande dag framför oss då vi ska besöka Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

För att komma hit kör vi norrut på E22 och i Ålem kör vi av på väg 34 som tar oss hela vägen till Vimmerby.

Entré-avgiften ligger under 100-lappen per person och för det får vi förhoppningsvis träffa alla våra kära vänner. Kanske vi får prata med Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller Ronja Rövardotter? Vi passar också på att se någon av deras underbara teatrar skapad för den yngre publiken. Det finns knappt tid för mat men till Sockerdricksträdet kommer vi förr eller senare och en paus här är nästan ett måste. Svalkande sockerdricka och pannkakor står på menyn.

Nu är det dags att åka vidare på vår resa och nästa anhalt är Vadstena Klosterhotel.

Vi fortsätter då väg 34 norrut mot Linköping, tar söderut på E4:an och sedan in på väg 206 mot Vadstena. Det börjar bli sena timman så vi checkar in, tar en promenad ned till Vätterns strand där vi njuter av utsikten och sedan äter vi en härlig middag på Restaurang Munkklostret. Här serveras det bland annat köttbullar med lingon till barnen.
 

Vadstena Klosterhotel – Villa Källhagen, Stockholm (2 tim 10, min, 182 km)

Vi ska nu vidare mot Stockholm, men kan välja att göra en omväg till Kolmårdens Djurpark. I så fall kör vi tillbaka ut på E4:an mot Norrköping och innan Nyköping hittar vi Kolmården på höger sida mot Krokek.

Här finns det nöjen för hela familjen…Kolmården är Nordens största djurpark med 250 hektar och de har ca 750 djur. Det är ett av Sveriges största resmål för barnfamiljer.

För de riktigt små finns Bamses Värld och även Barnens Lantgård där barnen kan klappa och kela med djuren. I delfinariet bjuder delfinerna på uppträdande i världsklass och vi missar inte safariparken där vi genom bilrutan kan se både de skandinaviska djuren samt lite mer exotiska djur som giraffer, lejon och zebror. Tiger World invigdes 2007 och hit tar vi oss en tur. Den sibiriska tigern, den största av alla tigrar finns i Kolmårdens Tiger World. När vi passerar portalen till Tiger World är det närmast som att förflytta sig till de områden i Asien där de Sibiriska, utrotningshotade tigrarna har sin hemvist. Vi går en guidad tur och får veta allt om tigrarna och hur de lever. Vi kommer att komma mycket nära detta mäktiga djur som fascinerar människor över hela världen.

 

Efter en lång och rolig dag känner vi oss beredda att bege oss mot Stockholm och Villa Källhagen. Vårt hotell Villa Källhagen är fantastiskt beläget på Djurgården – endast ett stenkast från Stockholms hela nöjesutbud. Rummen har, med inspiration från Kina slott, getts individuella klara färger där väggar, möbler och textilier getts enhetlig kulör. Här kan vi koppla av efter de utflykter vi har framför oss in till Stockholm city.

Ja, vi börjar väl på en gång…. Först och främst låter vi bilen stå och åker kommunalt. Hela Stockholm ligger framför oss och dagarna kan spenderas på oändliga turistmål i vilken ordning som helst. Vi rekommenderar också att man stannar här minst två nätter för att slippa stressa.

Här följer några tips för familjer med barn;

Börja med att skaffa Stockholmskortet som ger fria resor med kollektivtrafiken, gratis inträden till 75 olika museer och attraktioner.

Skansen - hela familjens friluftsmuseum är Stockholms största och mest omtyckta besöksmål grundat redan 1891. I den kulturhistoriska parken finns 150 kulturhistoriska byggnader, hus, lantgårdar, levande verkstäder och historiska miljöer. Här finns också skandinaviska djur som älg, varg och björn medan exotiska ormar och apor bor i Skansenakvariet. Lill-Skansen är barnens egen djurpark med killingar, igelkottar, minigrisar, ankor och kattungar.

Gröna Lund - Upplev en skrattfest för både stora och små på Gröna Lund. Ett tivoli med spel, lotterier och underhållning garanterar glada tjut, pirr i magen och spänning för hela familjen.

Vasamuseet - Vasaskeppet är en fantastisk konstskatt med närmare tusen träskulpturer. I Vasamuseets djärva arkitektur finns flera utställningar, multimedia och spännande föremål som bärgats från skeppet. Museet fascinerar alla besökare - stora som små. Under sommaren går speciella guidade turer på flera språk varje timme.

Skärgården - Stockholms skärgård utgör med sina 24 000 öar en unik miljö att vistas i sommar som vinter. På en del öar finns pittoreska restauranger, hotell, vandrarhem och lanthandlare, medan andra endast består av naturhamnar eller är helt öde. Resan är minst sagt halva nöjet när det handlar om att ta sig runt i skärgården. Skärgårdsbåt, kajak, cykel eller apostlahästarna är några av transportmedlen som finns till hands.

Aquaria vattenmuseum - Upplev natt och dag, åska och regn i en levande regnskog med växter, djur och fiskar från Sydamerika. I havsakvariet lever revhajar och muränor tillsammans med stimfiskar, koraller, anemoner och kräftdjur. I den nordiska delen tar sig östersjööring uppför fisktrappan för att leka i museet.

Mer information om Stockholm finns på http://www.stockholmtown.com

 

Villa Källhagen, Stockholm - Dala-Husby Hotell & Restaurang, Hedemora (2 tim.25 min, 188.5 km)

Idag har vi en bit att åka och för att inte barnen ska tycka det blir allt för långt stannar vi i Sala och besöker Silvergruvan på vägen.

Sala hittar vi genom att köra E18 mot Västerås och i Enköping svänger vi norrut in på väg 70.

I Silvergruvan har man en guidad tur för barn:

 Gruvans guide berättar en spännande historia om det hårda livet i gruvan. Vandringen ned i gruvan går längs med trappor 26 meter ner i marken där det mäktiga Drottning Christinas Schakt utgör en oförglömlig syn.
Efter detta tar en mer lekfull del av upplevelsen vid gruvan vid. Gruvdrängarna behöver hjälp med att leta silverskatten som de ruskiga rövarna stulit!

Barnen får en egen skattkarta och i sällskap med någon vuxen följa rövarnas kluriga bana i gruvans naturområden för att hitta ledtrådar och hjälpa gruvdrängarna få tillbaka silvret. Alla barn som hittar ledtrådarna till den försvunna skatten får något fint som tack för hjälpen. Om vi sedan säger till vid bokningstillfället att vi vill grilla korv på gruvområdet så ställer personalen ut en stor grill till vårt förfogande. Grillkol och andra tillbehör har vi med.

Det låter väl spännande, eller hur?

Kanske är vi en golfande familj, som dessutom älskar mat, vilket är en av orsakerna till varför vi beger oss till Dala-Husby. Vi får uppleva en del av Dalarna på vår väg. Vi tar sikte på E18, skyltat mot Oslo och Enköping och kör drygt 61 km. Därefter tar vi av på riksväg 70 mot Mora. I Hedemora svänger vi vid första rondellen, höger mot Långshyttan och kör ca 1.4 mil varefter vi tar av till vänster mot Husby. Vi passerar nya bron över Dalälven, och direkt efter denna (vid kyrkan), tar vi vänster, förbi skolan, lanthandeln och värdshuset. Därefter kör vi ca 400 m och nu är vi framme.

Inte mindre än fyra närbelägna golfbanor samarbetar Dala-Husby med. Efter vår Stockholms-vistelse känns det perfekt att tillsammans med familjen prova ett par golfvändor och sedan avsluta med en härlig middag före sänggåendet.

Nästa dag lämnar vi Dala-Husby och åker norrut i landskapet Dalarna. Vi har siktet inställt på Fryksås Hotell & Gestgifveri..

 

Dala-Husby Hotell & Restaurang, Hedemora – Fryksås Hotell & Gestgifveri, Orsa (2 tim. 20 min, ca 151 km)

Mot Fryksås beger vi oss på väg 70 hela vägen till Mora för att sedan hitta väg 45 mot Orsa. Fryksås Hotell ligger 12 km från Orsa. Endast en km från Fryksås Hotell mot Grönklitt som vi ska besöka. Fryksås fäbod, med anor från 1500-talet, är Sveriges största. Än idag finns mer än 100 timmerbyggnader bevarade i Fryksås, som tillsammans skapar en unik och rofylld miljö.

Grönklitt ja… Idag ska vi hälsa på björnarna! I Orsa Björnpark finns björn, lo, varg och järv, dvs. de fyra stora svenska rovdjuren. I ett av parkens hägn går också fjällräv. Har vi inte fått nog av de Sibiriska tigrarna från Kolmården så kan vi besöka dom även här på Grönklitt då man har ett Tiger Mountain.

Är vi här vintertid så är björnparken stängd då björnarna går i ide men det finns stora möjligheter att få spänna på sig skidorna för både utförsåkning och längdåkning.

Lunchen intar vi i Wärdshuset där barnen serveras pannkakor med sylt.

Vi väljer att avsluta vår resa på Fryksås Hotell & Gestgifveri, men det går givetvis alldeles utmärkt att vända på resan och åka åt andra hållet eller bara åka en del av resan.

Med reservation för ev. ändringar. Besök gärna respektive Countryside Hotels’ hemsida för utförligare information.

För övrig information ring  +46-31-131870

Helginspiration