Semester med barn

Planerar ni en barnsemester och söker den perfekta turen att ta era barn på? Den här turen börjar i Göteborg, med snudd på oändliga upplevelser, och går sedan tvärs genom Sverige där vi möter Astrid Lindgrens värld, indianer på High Chaparral och delfiner i Kolmårdens djurpark. 

Vi åker go-cart och lär oss om kanontillverkning. I Stockholm finns sedan nya möjligheter med djurparken Skansen, nöjesfältet Gröna Lund och paddling i Djurgården. En familjeresa som både överraskar och roar stora som små.

Vi börjar med Nääs Fabriker

Vi väljer att ta barnen med på en halv timmes bilfärd till Nääs Fabriker. I denna unika miljö bor vi i ett familjerum och vi kan alla koppla av, innan vi med bil och sedan spårvagn, besöker Göteborgs familjevänliga begivenheter. Vi passar på att införskaffa oss varsitt Göteborgspass som kommer väl till hands för våra aktiviteter. Detta pass ger oss gratis inträde till diverse attraktioner och gratis resor med Göteborgs kollektivtrafik.

Vi börjar med nöjesfältet Liseberg, ett givet besök för en barnfamilj i Göteborg. Hit tar vi oss med Paddan, en båttur som går på Göteborgs kanaler med tillhörande guidning.

Liseberg öppnades redan 1923 och har sedan dess etablerat sig som Sveriges största turistmål med över tre miljoner besökare varje år. Här finns bl.a. Balder, en berg- och dalbana i trä, framröstad till världens bästa!

Precis bredvid Liseberg ligger Universeum som kanske passar bättre för de lite äldre barnen. Här får man experimentera, pröva på och lära sig en massa om naturvetenskap och teknik på ett inspirerande sätt. Missa inte sandtigerhajen Herman!

På goteborg.se hittar man mer information om vad som händer i Göteborg.

Efter vår utflykt till Göteborg känns det härligt att återvända till Nääs Fabriker och inta en god måltid i den snyggt inredda matsalen med fantastisk utsikt över sjön Sävelången. Barnen kan utforska den spännande miljön, men kanske har de slocknat redan av den fullmatade dagen?

Nääs Fabriker - Hotell i Göteborg
Ta en weekend med barnen på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Nääs Fabriker, Tollered – Villa Gransholm, Gemla (ca 3 tim, 210 km)

Efter en god natts sömn äter vi frukost i den härliga matsalen och sedan startar vi vår resa på riksväg 40 mot Borås och vidare in i Smålands skogar och Glasriket. Från Borås viker vi av på väg 27, som vi följer fram till Växjö. Kanske gör vi ett uppehåll i Växjö för att beundra Domkyrkan med Bertil Valliens berömda glasskulptur. Efter Växjö viker vi av på väg 25 som vi kör fram till Gransholms-vägen. Vi slås av den fridfulla vägen genom Småland, med så mycket äkta svensk skogsnatur. Vi låter inte stillheten bedra oss, utan håller utkik efter älgar, som har en tendens att dyka upp i skymningen.

Villa Gransholm är en rofyllt belägen disponentvilla från 1902, tidigare bostad för disponenten på Gransholms Bruk. Hotellet är litet och charmigt med varm, personlig prägel.  Barnrummen är utrustade med stora våningssängar, passande även för vuxna. Eftersom vi har familjen med oss, noterar vi att det finns aktiviteter för alla smaker. I Gemla finns Mickis leksaksfabrik med butik samt Gemla Leksaksmuseum. På närbelägna Huseby Slott hittar vi ett trevligt Naturum – givande för alla åldrar!

Helige Å som rinner förbi Villa Gransholm, är en upplevelse med kanot. Det måste vi pröva! Hotellet har också egen tennisbana! High Chaparall vill vi om möjligt hinna besöka. För de av oss som är ridintresserade finns ”Krulliga hästen”. Gården ligger i Ellanda by ca 20 km sydväst om Växjö och man kan boka turer från en timme.upp till fyra timmar.

På Villa Gransholm har vi beslutat oss för att stanna några dagar för att hinna med allt. Vi vill ju också prova den goda maten i restaurangen, där man har inriktat sig på lokalproducerade råvaror och där stillheten känns ytterligt behaglig efter alla våra aktiviteter.

Villa Gransholm, Gemla – Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra (drygt 2 tim, 142 km)

Idag ska vi mot östkusten. Vi fortsätter på väg 25 mot Kalmar, för att sedan vika av söderut när vi kommer på E22. Vackert beläget  35 km söder om Kalmar, 3 km norr om Söderåkra hittar vi Stufvenäs Gästgifveri. Vi finner skyltningen till Stufvenäs vid avfart Halltorp.

Härifrån har vi endast 200 m till Kalmarsund och efter ytterligare några 100 m erbjuds Örarevets Naturreservat med säl- och skarvkolonin. Stufvenäs Gästgifveri har anor från 1800-talet. Familjen Berzelius-Johansson har drivit och utvecklat verksamheten sedan 1987 med stor kärlek, omsorg och värme. Idag finns här en modern anläggning med mat och dryck av högsta klass. Vi tar in på ett av de fina familjerummen och väljer att ta det lite lugnt ikväll, då vi har en aktiv dag framför oss imorgon.

Vi packar dock våra badkläder (eller skridskor vid vintertid) och tar en liten promenad på ca 700 meter till Fulvik Badstrand där vi myser i skymningen.

När vi kommer tillbaka till hotellet så väntar middagen och barnen får givetvis en egen barnmeny.

Hotell Villa Gransholm

Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra  – Vadstena Klosterhotel, Vadstena (4 tim 10 min, 290 km)

Idag har vi en spännande dag framför oss då vi ska besöka Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. För att komma hit kör vi norrut på E22 och i Ålem kör vi av på väg 34 som tar oss hela vägen till Vimmerby.

Entré-avgiften ligger under 100-lappen per person och för det får vi förhoppningsvis träffa alla våra kära vänner. Kanske vi får prata med Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller Ronja Rövardotter? Vi passar också på att se någon av deras underbara teatrar skapad för den yngre publiken. Det finns knappt tid för mat men till Sockerdricksträdet kommer vi förr eller senare och en paus här är nästan ett måste. Svalkande sockerdricka och pannkakor står på menyn.

Nu är det dags att åka vidare på vår resa och nästa anhalt är Vadstena Klosterhotel.

Vi fortsätter då väg 34 norrut mot Linköping, tar söderut på E4:an och sedan in på väg 206 mot Vadstena. Det börjar bli sena timman så vi checkar in, tar en promenad ned till Vätterns strand där vi njuter av utsikten och sedan äter vi en härlig middag på Restaurang Munkklostret. Här serveras det bland annat köttbullar med lingon till barnen.

Vadstena Klosterhotel – Fredriksborgs Hotell & Restaurang, Värmdö (ca 3 tim 20 min 280 km)

Vi ska nu vidare mot Stockholm, men kan välja att göra en omväg till Kolmårdens Djurpark. I så fall kör vi tillbaka ut på E4:an mot Norrköping och innan Nyköping hittar vi Kolmården på höger sida mot Krokek.

Här finns det nöjen för hela familjen. Kolmården är Nordens största djurpark med 250 hektar och de har ca 750 djur. Det är ett av Sveriges största resmål för barnfamiljer.

För de riktigt små finns Bamses Värld och även Barnens Lantgård där barnen kan klappa och kela med djuren. I delfinariet bjuder delfinerna på uppträdande i världsklass och vi missar inte safariparken där vi genom bilrutan kan se både de skandinaviska djuren samt lite mer exotiska djur som giraffer, lejon och zebror. Tiger World invigdes 2007 och hit tar vi oss en tur. Den sibiriska tigern, den största av alla tigrar finns i Kolmårdens Tiger World. När vi passerar portalen till Tiger World är det närmast som att förflytta sig till de områden i Asien där de Sibiriska, utrotningshotade tigrarna har sin hemvist. Vi går en guidad tur och får veta allt om tigrarna och hur de lever. Vi kommer att komma mycket nära detta mäktiga djur som fascinerar människor över hela världen.

Efter en lång och rolig dag känner vi oss beredda att bege oss mot Stockholm och Fredriksborgs Hotell. Vårt hotell Fredriksborgs Hotell är fantastiskt beläget på Värmdö – en härlig båttur från Stockholms hela nöjesutbud. Rummen är individuellt inredda i en hemtrevlig stil. Här kan vi koppla av efter de utflykter vi har framför oss in till Stockholm city.

Ja, vi börjar väl på en gång…. Först och främst låter vi bilen stå och tar Vaxholmsfärjan in till huvudstaden. Hela Stockholm ligger framför oss och dagarna kan spenderas på oändliga turistmål i vilken ordning som helst. Vi rekommenderar också att man stannar här minst två nätter för att slippa stressa.

Vadstena Klosterhotel - Där det gamla förenas med det nya
Åk på en Sverigesemester med barn

Här följer några tips för roliga resor med barn:

  1. Börja med att skaffa Stockholmskortet som ger fria resor med kollektivtrafiken, gratis inträden till 75 olika museer och attraktioner.
  2. Skansen – hela familjens friluftsmuseum är Stockholms största och mest omtyckta besöksmål grundat redan 1891. I den kulturhistoriska parken finns 150 kulturhistoriska byggnader, hus, lantgårdar, levande verkstäder och historiska miljöer. Här finns också skandinaviska djur som älg, varg och björn medan exotiska ormar och apor bor i Skansenakvariet. Lill-Skansen är barnens egen djurpark med killingar, igelkottar, minigrisar, ankor och kattungar.
  3. Gröna Lund – Upplev en skrattfest för både stora och små på Gröna Lund. Ett tivoli med spel, lotterier och underhållning garanterar glada tjut, pirr i magen och spänning för hela familjen.
  4. Vasamuseet – Vasaskeppet är en fantastisk konstskatt med närmare tusen träskulpturer. I Vasamuseets djärva arkitektur finns flera utställningar, multimedia och spännande föremål som bärgats från skeppet. Museet fascinerar alla besökare – stora som små. Under sommaren går speciella guidade turer på flera språk varje timme.
  5. Skärgården – Stockholms skärgård utgör med sina 24 000 öar en unik miljö att vistas i sommar som vinter. På en del öar finns pittoreska restauranger, hotell, vandrarhem och lanthandlare, medan andra endast består av naturhamnar eller är helt öde. Resan är minst sagt halva nöjet när det handlar om att ta sig runt i skärgården. Skärgårdsbåt, kajak, cykel eller apostlahästarna är några av transportmedlen som finns till hands.
  6. Aquaria vattenmuseum – Upplev natt och dag, åska och regn i en levande regnskog med växter, djur och fiskar från Sydamerika. I havsakvariet lever revhajar och muränor tillsammans med stimfiskar, koraller, anemoner och kräftdjur. I den nordiska delen tar sig östersjööring uppför fisktrappan för att leka i museet.

Helginspiration på Countryside Hotels

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev