Tre sorters müsli du gör enkelt hemma.

Det här receptet kommer från våra vänner på www.recept.se

Det här behöver du:

Frögranola

3 dl havregryn
3 dl dinkelflingor
1 dl Pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 msk sesanfrön
0.5 dl kokos - hyvlad eller riven
1 dl hasselnötter
0.5 dl muscavadosocker
0.75 dl honung
1 dl vatten
0.5 dl kokosolja eller rapsolja

Honungsrostad kardemummamüsli

10 dl grynblandning - korn - vete - råg - havre
2 dl hasselnötter
1.5 dl gröna pumpakärnor - rostade
1.5 dl solroskärnor - rostade
1 msk kardemumma - stött
4 msk kokosolja eller rapsolja
2 dl vatten
1 dl honung

Äppel- och kanelmüsli

10 dl havregryn
1.5 dl solrosfrön eller pumpafrön - rostade
1 dl kokos - riven
1 dl hasselnötter
0.5 dl sesamfrön
2 msk kanel
0.5 dl honung
4 msk rapsolja
0.75 dl koncentrerad äppeljuice
1.25 dl Vatten
1 dl russin
1.5 st äpplen - torkade småbitar

 

Gör så här:

Frögranola:
Sätt ugnen på 150°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Värm vatten, honung och olja i en kastrull. Häll det över blandningen i skålen. Blanda försiktigt runt med händerna. Fördela allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna. Förvara granolan på burk.

Honungsrostad kardemummamüsli:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp olja, vatten och honung i en kastrull. Droppa det över grynblandningen och blanda runt; krama lite med händerna så att det klumpar sig lite. Häll allt i en långpanna och rosta i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter. Rör om då och då. Låt kallna. Förvara müslin på burk.

Äppel- och kanelmüsli:
Sätt ugnen på 175°. Blanda gryn, rostade frön, kokos, hasselnötter, sesamfrön och kanel i en bunke. Värm upp äppeljuice, vatten, honung och rapsolja i en kastrull. Häll detta över blandningen. Blanda runt och krama med händerna så att det klumpar sig lite. Häll allt i en långpanna och rosta i mitten av ugnen i cirka 30–40 minuter. Rör om då och då. Låt kallna. Blanda ner äppelbitar, russin och lätt krossade havreflakes. Förvara müslin på burk.

Helginspiration