Så här firar vi påsk i Sverige idag

Påsken är det kristna kyrkoårets viktigaste högtid och länge var det helt otänkbart att arbeta eller ha någonting annat än långtråkigt under långfredagen. Fram till 1969 höll de flesta affärer och offentliga nöjen stängt till minne av Jesu korsfästelse på långfredagen.

Boka påskpaket på Villa Sjötorp

Modernt påskfirande

På senare tid har förstås påsken för de allra flesta inte längre någon religiös betydelse och är nu en familjehögtid som är mindre traditionsbunden är julen, men där ännu gammal folktro, kristna traditioner och nya seder blandas. Senast i raden är väl till exempel det moderna fenomenet Konstrundor, som startade i Skåne men som numera finns över hela landet och har blivit något av en tradition.

När infaller egentligen påsken?

Påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen som infaller på eller efter vårdagjämningen den 21 mars, vilket är förklaringen till att tidpunkten för påsken kan variera ganska mycket.

Påskkärringar

Traditionen att klä ut sig till påskkärringar och knacka dörr började i västsvenska städer i mitten av 1800-talet. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i resten av Sverige är skärtorsdag. Men då ingen riktigt har reda på detta längre, och västsvenskarna är utspridda över hela landet, så gör man klokt i att ha en godisskål till hands under hela påskhelgen i det fall att man får besök av små påskkärringar.

Påskbrasor

Seden att tända påskeldar var ifrån början för att skrämma häxorna som enligt folktron flög till Blåkulla under påsk. Nu som då var det ett praktiskt sätt att elda upp gammalt ris på tomten efter en lång vinter.

Påskris och påskharen

Påskriset som vi idag pyntar med ägg och fjädrar var faktiskt till för att piska varandra med förr i tiden. Påsken har seglat upp den helg vi äter allra mest godis under året – faktiskt mer än under julen. Delvis skyldig till detta är Påskharen, som är en sed som vi hämtat från Tyskland. Påskharen gömde de speciella påskäggen, fyllda med godis – en sed som vi helhjärtat har anammat här i Sverige!

Vill du njuta av en vilsam påsk?

Boka ett påskpaket med familjen så tar vi hand om städningen, disken och matlagningen! Allt du behöver göra är att njuta och koppla av.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev