Undersökning: Tidsbrist och oromantiska partners sätter käppar i hjulen för svenska par

tidsbrist

Var tredje svensk tycker ens partner är oromantisk och många par med barn saknar tid tillsammans utan barnen. Det visar en ny undersökning av svenska par från Countryside Hotels. Undersökningen visar också på tydliga skillnader mellan könen när det gäller förväntningar på varandra.

En ny undersökning av svenska par från Countryside Hotels visar att många kämpar med att hitta tid för varandra i relationerna, inte minst när barn kommer in i bilden. Hela 17 procent av svenska par med barn har aldrig dejtkvällar med egentid utan barnen. Och av de som har dejtkvällar, tycker var tredje, 33 procent, att de sker för sällan.

”Småbarnsåren är ju en utmaning för många relationer,” säger Anna Övergaard, marknadsansvarig på Countryside Hotels. ”Samtidigt finns det många experter som lyfter fram vikten av barnfri tid tillsammans så man kanske bör se detta lite som en väckarklocka.”

Undersökningen visar också att bristen på tid spiller över i frustration på partnern. 39 procent av svenskar i parrelationer skulle vilja att ens partner investerade mer tid i relationen. Samtidigt visar undersökningen att det inte bara är tid som saknas.

  • 34 procent av kvinnorna önskar också att deras partner skulle lyssna mer på dom (motsvarande siffra hos männen var endast 20 procent).
  • 28 procent av kvinnorna önskade också att deras partner skulle ge dom mer komplimanger (motsvarande siffra hos männen var endast 19 procent).
  • För männen är det istället beröring som står i fokus. 42 procent av männen önskar att deras partner skulle beröra dom mer. (motsvarande siffra hos kvinnorna var endast 26 procent).

Enligt undersökningsresultatet tycker också var tredje svensk att ens nuvarande partner är för oromantisk. Skillnaden är dock stor mellan könen. Medan endast 2 av 10 män tycker att ens partner är oromantisk är det över 4 av 10 kvinnor som tycker detsamma om sin partner.

Kvinnorna anser också i högre utsträckning, 43 procent, att deras partners har blivit mindre romantiska sedan relationen inleddes, medan endast 28 procent av männen tyckte samma sak.

”Romantik är ju en ständigt pågående process och i längre relationer finns det alltid risk att man blir bekväm,” säger Anna Övergaard. ”Undersökningen visar tydligt att många män skulle tjäna på att satsa lite mer på romantik, inte minst när man varit tillsammans ett tag.”

Och för den som planerar en romantisk helg ger undersökningsresultatet vägledning. Nästan var tredje kvinna, 31 procent, uppgav att det viktigaste med en sådan helg skulle vara att få tid att prata. Något som endast 19 procent av männen tyckte var viktigt. Könen förenades dock i sin syn på intimitet, där 37 procent såg det som ett viktigt inslag i en helg tillsammans.

”Vi välkomnar varje helg par från hela Sverige till våra hotell och herrgårdar,” säger Anna Övergaard. ”Precis som undersökningsresultatet visar så är det viktigt att ha samstämmiga förväntningar på hur man spenderar tiden tillsammans, för att helgen ska bli så lyckad som möjligt för alla.”

Undersökningen genomfördes under sommaren 2019 och besvarades av 588 svenskar som lever i parrelationer.

Presskontakt: Anna Övergaard, Countryside Hotels, anna.overgaard@countrysidehotels.se t. 0730 63 63 05

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev