En ny undersökning från Countryside Hotels visar att fler än var tredje svensk planerar att spendera mer på årets sommarsemester än föregående år. Nästan hälften, 48 procent, planerar att spendera mindre än 15 000 kr på sommarens semester samtidigt som 16 procent planerar att spendera mer än 30 000 kr.
Undersökningen visar också att det tar ett antal semesterdagar för de flesta att släppa jobbstressen, samt att 30 procent fortsätter att kolla jobbmejlen minst en gång i veckan.
Fler än var tredje planerar att spendera mer på årets semester än förra året. Endast 19 procent planerar att spendera mindre. För 47 procent är semesterbudgeten oförändrad. Undersökningen visar också att det varierar hur mycket man ungefär planerar att spendera på årets sommarsemester.
Skillnad i semesterbudget jämfört med föregående år
- Planerar att spendera lite mer än föregående år – 26 procent
- Planerar att spendera mycket mer än föregående år – 8 procent
- Planerar att spendera lite mindre än föregående år – 15 procent
- Planerar att spendera mycket mindre än föregående år – 4 procent
- Samma som föregående år – 47 procent
Planerad budget för årets sommarsemester
- 0-4999kr – 10 procent
- 5000-9999kr – 20 procent
- 10 000 – 14 999 kr – 18 procent
- 15 000-19 999kr – 15 procent
- 20 000 – 24 999kr – 13 procent
- 25 000 – 29 999kr – 8 procent
- Över 30 000kr – 16 procent
”Omvärlden har verkligen bjudit på ekonomisk motvind för många hushåll och rapporterna har duggat tätt om att det blir allt knappare marginaler. Undersökningen visar dock att många planerar att spendera samma eller mer än förra året, vilket kan vara en signal om hur viktig sommarsemestern är för många svenskar,” säger Anna Övergaard, marknadschef på Countryside Hotels.
Så många semesterveckor tar vi
När det gäller antal semesterdagar så varierar det också. Åtta procent tar ingen semestervecka i år, medan tre procent tar upp till en semestervecka. Det finns dock ett antal långkörare, då undersökningen visar att 15 procent tar mer än åtta veckors semester.
Möjligheten att jobba på distans påverkar också vissas semesteruttag, där 3 procent uppger att de tar fler semesterdagar och 5 procent tar färre semesterdagar på grund av möjligheten att distansjobba.
Så mycket semester tar vi i sommar
- Ingen alls – 8 procent
- Upp till en vecka – 3 procent
- Upp till två veckor – 7 procent
- Upp till tre veckor – 11 procent
- Upp till fyra veckor – 29 procent
- Upp till fem veckor – 15 procent
- Upp till sex veckor – 8 procent
- Upp till sju veckor – 2 procent
- Upp till åtta veckor – 2 procent
- Mer än åtta veckor – 15 procent
”Det är nog många som drömmer om att få vara långlediga nån gång i livet, och även om en majoritet tar upp till fyra veckors semester finns det en relativt stor grupp som faktiskt planerar att ta fler än åtta veckors semester i sommar, kanske har en del svenskar semester sparad från pandemiåren,” säger Anna Övergaard.
Jobbstressen släpper snabbt
För de flesta svenskarna behövs det inte många semesterdagar innan man släpper jobbstressen. 29 procent släpper den redan första dagen, medan 33 procent släpper jobbstressen inom 1–3 semesterdagar. För fler än var fjärde behövs det dock längre tid. 28 procent behöver 4-7 semesterdagar för att släppa jobbstressen medan det behövs 8-14 dagar för 7 procent. Det finns dock en grupp på två procent, som har kvar jobbstressen hela semestern.
En bidragande faktor kan vara jobbmejlen. Undersökningen visar att 12 procent kollar jobbmejlen dagligen medan 18 procent kollar nån gång i veckan. En liten andel, 1 procent, kollar dock jobbmejlen flera gånger om dagen.
”Hälften av svenskarna kollar dock inte alls jobbmejlen under sommarsemestern, vilket för en del säkert kan bidra till att släppa jobbstressen, även om det givetvis kan vara så att en del blir mer stressade av att inte ha koll på jobbinboxen även när de är lediga,” säger Anna Övergaard.
Undersökningen genomfördes under juni 2023 av Countryside Hotels och besvarades av 861 svenskar över 18 år.