Så här firar vi påsk i Sverige idag

Påsken är det kristna kyrkoårets viktigaste högtid och länge var det helt otänkbart att arbeta eller ha någonting annat än långtråkigt under långfredagen. Fram till 1969 höll de flesta affärer och offentliga nöjen stängt till minne av Jesu korsfästelse på långfredagen. 

Modernt påskfirande

På senare tid har förstås påsken för de allra flesta inte längre någon religiös betydelse och är nu en familjehögtid som är mindre traditionsbunden är julen, men där ännu gammal folktro, kristna traditioner och nya seder blandas. Senast i raden är väl till exempel det moderna fenomenet Konstrundor, som startade i Skåne men som numera finns över hela landet och har blivit något av en tradition.

påskweekend
Hotell Villa Gransholm

När infaller egentligen påsken?

Påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen som infaller på eller efter vårdagjämningen den 21 mars, vilket är förklaringen till att tidpunkten för påsken kan variera ganska mycket.

Påskkärringar

Traditionen att klä ut sig till påskkärringar och knacka dörr började i västsvenska städer i mitten av 1800-talet. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i resten av Sverige är skärtorsdag. Men då ingen riktigt har reda på detta längre, och västsvenskarna är utspridda över hela landet, så gör man klokt i att ha en godisskål till hands under hela påskhelgen i det fall att man får besök av små påskkärringar.

Påskmat
Påskpaket

Påskbrasor

Seden att tända påskeldar var ifrån början för att skrämma häxorna som enligt folktron flög till Blåkulla under påsk. Nu som då var det ett praktiskt sätt att elda upp gammalt ris på tomten efter en lång vinter

Påskris och påskharen

Påskriset som vi idag pyntar med ägg och fjädrar var faktiskt till för att piska varandra med förr i tiden. Påsken har seglat upp den helg vi äter allra mest godis under året – faktiskt mer än under julen. Delvis skyldig till detta är Påskharen, som är en sed som vi hämtat från Tyskland. Påskharen gömde de speciella påskäggen, fyllda med godis – en sed som vi helhjärtat har anammat här i Sverige!

Vår egen receptsamling

Helginspiration på Countryside Hotels:

Spa- och hälsoresa för själen med Countryside hotels

Spa- och hälsoresa för själen

Ta hand om dig själv och släpp vardagens stress någonstans mellan Stockholm och Tällberg. Unna dig en kropps- eller ansiktsbehandling, kryp ned i bubbelbadet eller besök ångbastun.

Slott & Herrgårdsupplevelser med Countryside hotels

Slott & Herrgårdsupplevelser

Låt oss ta dig med på en resa för att upptäcka kungliga Sverige och våra magnifika Slott och Herrgårdar, medan du bor i några av dem! Det är en mycket romantisk tur också.

Åk på en romantisk sverigeresa med Countryside hotels

En romantisk Sverigeresa

Njut av ett glas champagne i solnedgången på terrassen, utforska vattenfall och grottor tillsammans, ha picknick på bryggflotten eller gå på en långpromenad i magnifika omgivningar.

Vildmakrsäventyr med Countryside hotels

Vildmarksäventyret - för de modiga

Som bekant är Sverige ett vidsträckt och glest befolkat land där frisk luft, rent vatten, öppna ytor och hisnande vyer finns i överflöd.

Åk på minisemester med barn

Sverigesemester med barn

Den här turen börjar i Göteborg, med snudd på oändliga upplevelser, och går sedan tvärs genom Sverige där vi möter Astrid Lindgrens värld, indianer på High Chaparral och delfiner i Kolmårdens djurpark.

Choklad – själens bränsle

Choklad – själens bränsle

Från att ha varit en gudagåva som användes som betalningsmedel har chokladen förvandlats till ett lördagsgodis för barn. Men under de senaste åren har något hänt.