Äppelpaj med vaniljsås

Så här i tider av skördefester och äppelmarknader runt om i landet, längtar vi efter en gammal hederlig äppelpaj! Här bjuder vi på ett recept på en härlig äpplepaj med krämig vaniljgrädde från våra vänner på recept.se.

Pajdegen

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk kallt vatten

Fyllningen

5 st äpplen
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 st ägg
150 g mandelmassa
1 tsk kanel

Vaniljgrädden

1 st vaniljstång
2 dl mjölk – 3 %
3 st äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Pajdeg: Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke, arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant och ställ den kallt i 30 minuter.

  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda ihop crème fraiche och grädde, och vispa ner äggen ett i taget. Riv mandelmassan och tillsätt den. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fördela äppelskivorna i det förgräddade pajskalet. Pudra över kanel, häll på äggblandningen och grädda pajen färdig i ytterligare 30–40 minuter.

  3. Vaniljgrädde: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk, sjud i 10 minuter; låt kallna. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp mjölken. Sänk värmen och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen på svag värme tills den tjocknar. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat. Vispa grädden och blanda ner den i vaniljsåsen.

Njut av våra recept:

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.