Bygg ditt eget pepparkakshus

Bygg ditt eget pepparkakshus

Det här receptet kommer från vår samarbetspartner recept.se

Förbered dig dock på att degen behöver vila i minst ett dygn innan du kan påbörja ditt projekt. Klicka för recept på pepparkakshusdeg från recept.se här!

För att bygga ett pepparkakshus behöver du:

  • ingredienser till sockerlag och kristyr (se recept här)
  • bakplåtspapper till sprits
  • gelatinblad till fönster
  • florsocker
  • eventuellt bomull till skorstenen.

Rita upp husdelarna på en bit kartong, ex. flingpaket eller en tårtkartong. Skriv ut din mall här!

1. Kavla ut degen ca 2 ½ mm tjock, på lätt mjölat bakbord. Rulla upp den på kaveln och lägg på en bakpappersklädd plåt.

2. Lägg ut mallarna med lite luft emellan och skär till delarna direkt på plåten. När man skär ut två likadana delar, spegelvänd den ena – så blir delarna exakta. Plocka bort överflödig deg.  Låt delarna var, så behåller de formen.

3. Stansa ut fönster och dörr. Använd t ex locket till en kryddburk till runda fönster. Dela fönstren på mitten – till fönsterluckor. Skär till en bottenplatta, något större än huset. Skär ut ett fyrkantigt hål mitt i bottenplattan där ett värmeljus kan få plats. Grädda alla delar och låt svalna.

Blanda kristyren

4. Klipp till fönster ur gelatinblad. Spritsa kristyr på över- och underkanten och fäst dem på väggarnas insidor. Gör sockerlagen. Ta kastrullen från värmen men håll den varm.

5. Häll ut lite sockerlag på bakpapper eller en silikonduk. Doppa snabbt ner gavlarna och limma ihop med ena hussidan. Doppa och sätt på den andra sidan.

6. Bred sockerlagen frikostligt på takets insidor och på husets takkant. Sätt på taket.

7. Bygg ihop skorstenen på bordet och fäst den sedan på taket.

8. Bred frikostligt med kristyr över bottenplattan. Lämna en bit i ytterkanten, så att pepparkaksbotten syns. Fäst huset på bottenplattan. Fäst fönsterluckor och dörr.

9. Dekorera med fantasin! Snygga till skarvar med glasyr. Spritsa takpannor och runt fönster och dörr. Spritsa istappar genom att börja rörelsen lite nerifrån och fäst kristyren, dra uppåt/neråt och avsluta med ett ”ryck”.

10. Avsluta med att sikta florsocker över hela huset.

Lycka till med ditt pepparkakshusbygge!

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev