Hallon och choklad i kombination är alltid gott. Och lite extra gott blir det i den här härliga Chokladganachen med hallonmousse.
Receptet kommer från Tällbergsgården, vars ägarfamilj i många generationer har härbergerat gäster med en vidunderlig utsikt över Siljan i Dalarna.
Till 4 portioner behöver du:
Chokladganache
- 60 g smör
- 60 g mörk choklad
- 1 ägg
- 1 äggula
- 1 msk strösocker
- 3 msk vetemjöl
- kakaopulver
Så här gör du chokladganachen:
Smält smöret med chokladen i mikro på låg effekt. Vispa ägg, äggula och socker luftigt. Häll i chokladen i äggvispet, samt sikta i vetemjölet. Vänd ihop till en klumpfri smet.
Smörj och pudra i kakao i 4 portionsformar och fördela sen smeten i formarna. Ställ formarna i frysen 1 timme.
Grädda direkt från frys i ugn 195°, cirka 6 minuter. Den ska fortfarande vara krämig inuti.
Hallonmousse
- 125 g frysta hallon
- 4 1/2 msk socker
- 1/2 gelatinblad
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
- hallon
Så här gör du hallonmoussen:
Koka upp socker och hälften av hallonen. Kör i mixer och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och krama sedan ur dem. Rör ner gelatinet och vaniljsockret i den varma hallonsåsen. Låt svalna.
Vispa grädden lätt. Det är viktigt att den inte vispas för hårt, då kan moussen skära sig. När hallon- och gelatinblandningen börjar stelna, vänder du ner grädden. Spritsa upp i portionsformar eller i en stor skål. Låt svalna i kyl cirka 2 timmar. Är moussen i en stor skål, går det att göra fina ›ägg‹ med hjälp av en varm sked.
Servering
Servera den ljumma chokladganachen med hallonmousse och färska hallon.