Chokladganache med hallonmousse

Hallon och choklad i kombination är alltid gott. Och lite extra gott blir det i den här härliga Chokladganachen med hallonmousse. Receptet kommer från Tällbergsgården, vars ägarfamilj i många generationer har härbergerat gäster med en vidunderlig utsikt över Siljan i Dalarna. 

Till fyra portioner behöver du:

Chokladganache

60 g smör
60 g mörk choklad
1 ägg
1 äggula
1 msk strösocker
3 msk vetemjöl
kakaopulver

Hallonmousse

125 g frysta hallon
4 1/2 msk socker
1/2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
hallon

Smält smöret med chokladen i mikro på låg effekt. Vispa ägg, äggula och socker luftigt. Häll i chokladen i äggvispet, samt sikta i vetemjölet. Vänd ihop till en klumpfri smet. Smörj och pudra i kakao i 4 portionsformar. Fördela smeten i formarna. Ställ formarna i frysen 1 timme. Grädda direkt från frys i ugn 195°, cirka 6 minuter. Den ska fortfarande vara krämig inuti.

Hallonmousse: 

Koka upp socker och hälften av hallonen. Kör i mixer och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och krama sedan ur dem. Rör ner gelatinet och vaniljsockret i den varma hallonsåsen. Låt svalna.

Vispa grädden lätt. Det är viktigt att den inte vispas för hårt, då kan moussen skära sig. När hallon- och gelatinblandningen börjar stelna, vänder du ner grädden. Spritsa upp i portionsformar eller i en stor skål. Låt svalna i kyl cirka 2 timmar. Är moussen i en stor skål, går det att göra fina ›ägg‹ med hjälp av en varm sked.

Servering: 

Servera den ljumma chokladganachen med hallonmousse och färska hallon.