Chokladganache med hallonmousse

Recept på chokladganache med hallonmousse

Hallon och choklad i kombination är alltid gott. Och lite extra gott blir det i den här härliga Chokladganachen med hallonmousse.

Receptet kommer från Tällbergsgården, vars ägarfamilj i många generationer har härbergerat gäster med en vidunderlig utsikt över Siljan i Dalarna.

Till 4 portioner behöver du:

Chokladganache

  • 60 g smör
  • 60 g mörk choklad
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • kakaopulver

Så här gör du chokladganachen:

Smält smöret med chokladen i mikro på låg effekt. Vispa ägg, äggula och socker luftigt. Häll i chokladen i äggvispet, samt sikta i vetemjölet. Vänd ihop till en klumpfri smet.

Smörj och pudra i kakao i 4 portionsformar och fördela sen smeten i formarna. Ställ formarna i frysen 1 timme.

Grädda direkt från frys i ugn 195°, cirka 6 minuter. Den ska fortfarande vara krämig inuti.

Hallonmousse

  • 125 g frysta hallon
  • 4 1/2 msk socker
  • 1/2 gelatinblad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • hallon

Så här gör du hallonmoussen:

Koka upp socker och hälften av hallonen. Kör i mixer och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och krama sedan ur dem. Rör ner gelatinet och vaniljsockret i den varma hallonsåsen. Låt svalna.

Vispa grädden lätt. Det är viktigt att den inte vispas för hårt, då kan moussen skära sig. När hallon- och gelatinblandningen börjar stelna, vänder du ner grädden. Spritsa upp i portionsformar eller i en stor skål. Låt svalna i kyl cirka 2 timmar. Är moussen i en stor skål, går det att göra fina ›ägg‹ med hjälp av en varm sked.

Servering

Servera den ljumma chokladganachen med hallonmousse och färska hallon.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev