Grava din egen lax

Det är inte alls svårt att grava sin egen lax – denna älskade klassiker på jul- eller påskbordet. Här visar vi tillsammans med vår samarbetspartner recept.se en enkel steg för steg-guide till hur du gör.

Detta behöver du:

1 kg laxfilé
1 msk vitpepparkorn
4 msk grovt salt
4 msk strösocker
1 knippe dill

Gör så här: 

  1. Ta bort benen i laxen med en liten tång.
  2. Stöt pepparn grovt i en mortel. Blanda peppar, salt och socker. Skär några skåror i laxskinnet med en vass kniv. Gnid in laxen med kryddblandningen. Hacka dillen grovt och lägg på. Låt salt och socker stå och smälta ca 1 timme i rumstemperatur.
  3. Lägg laxen i en form med plastfolie ovanpå. Vänd laxen några gånger under gravningen. Låt grava i 2 dygn.
  4. Skär i tunna skivor och servera med hovmästarsås och citronklyftor.

Till guiden.