Från Albert Kök & Hotell kommer detta härliga recept på halstrad sejrygg. Smaklig spis!
(Detta recept räcker till 4 portioner)
Halstrad Sejrygg
- 600 g sejrygg med skinn
- olivolja
- salt och vitpeppar
Skär upp sejryggen i fyra lika stora bitar, torka av med hushållspapper. Halstra i het panna i lite olivolja med skinnsidan neråt, salta och peppra. Ta upp bitarna ur pannan och tillaga dem färdigt i ugn vid 150° till en innertemperatur på 52° (använd digital stektermometer).
Potatisrösti
- 600 g potatis, skalad
- salt och svartpeppar
- olivolja
Riv potatisen fint, krama ur vattnet och blanda i salt och svartpeppar. Använd en stekpanna eller små rostfria rundlar. Hetta upp olivolja, tryck sedan ut potatisen i pannan eller i rundlarna och stek tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd röstin och stek på andra sidan tills den fått färg. Kör sedan klart i ugn vid 150° i cirka 45 minuter eller tills potatisen har mjuknat. Låt svalna och stycka den kall, värm sedan vid servering.
Tångkrabbsolja
- 100 g skal från tångkrabba eller från något annat skaldjur som räkor eller kräftor
- 50 g schalottenlök, finhackad
- 25 g morot, finhackad
- 25 g rotselleri, finhackad
- 1 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 1/2 dl majsolja
- 3 svartpepparkorn
- valfria primörer efter säsong
Fräs skaldjursskalen med lök och rotsaker i lite olja samt tomatpuré. Täck med olja och tillsätt vitlök och peppar. Koka upp och sjud i 2 timmar. Låt dra i kyl i 24 timmar. Sila genom finmaskig sil.
Servering
Stek eller koka de primörer som finns att tillgå. Arrangera tillbehören som på bilden.