Halstrad sejrygg med potatisrösti, tångkrabbsolja och primörer

Recept på halstrad sejrygg med potatisrösti, tångkrabbsolja och primörer

Från Albert Kök & Hotell kommer detta härliga recept på halstrad sejrygg. Smaklig spis!

(4 port)

600 g sejrygg med skinn

olivolja

salt och vitpeppar

Potatisrösti

600 g potatis, skalad

salt och svartpeppar

olivolja

Tångkrabbsolja

100 g skal från tångkrabba eller från något annat skaldjur som räkor eller kräftor

50 g schalottenlök, finhackad

25 g morot, finhackad

25 g rotselleri, finhackad

1 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta, pressad

1 1/2 dl majsolja

3 svartpepparkorn

valfria primörer efter säsong

Skär upp sejryggen i fyra lika stora bitar, torka av med hushållspapper. Halstra i het panna i lite olivolja med skinnsidan neråt, salta och peppra. Ta upp bitarna ur pannan och tillaga dem färdigt i ugn vid 150° till en innertemperatur på 52° (använd digital stektermometer).

potatisrösti: Riv potatisen fint, krama ur vattnet och blanda i salt och svartpeppar. Använd en stekpanna eller små rostfria rundlar. Hetta upp olivolja, tryck sedan ut potatisen i pannan eller i rundlarna och stek tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd röstin och stek på andra sidan tills den fått färg. Kör sedan klart i ugn vid 150° i cirka 45 minuter eller tills potatisen har mjuknat. Låt svalna och stycka den kall, värm sedan vid servering.

tångkrabbsolja: Fräs skaldjursskalen med lök och rotsaker i lite olja samt tomatpuré. Täck med olja och tillsätt vitlök och peppar. Koka upp och sjud i 2 timmar. Låt dra i kyl i 24 timmar. Sila genom finmaskig sil.

servering: Stek eller koka de primörer som finns att tillgå. Arrangera tillbehören som på bilden.

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev