Halstrad sejrygg med potatisrösti, tångkrabbsolja och primörer

Recept på halstrad sejrygg med potatisrösti, tångkrabbsolja och primörer

Från Albert Kök & Hotell kommer detta härliga recept på halstrad sejrygg. Smaklig spis!

(Detta recept räcker till 4 portioner)

Halstrad Sejrygg

  • 600 g sejrygg med skinn
  • olivolja
  • salt och vitpeppar

Skär upp sejryggen i fyra lika stora bitar, torka av med hushållspapper. Halstra i het panna i lite olivolja med skinnsidan neråt, salta och peppra. Ta upp bitarna ur pannan och tillaga dem färdigt i ugn vid 150° till en innertemperatur på 52° (använd digital stektermometer).

Potatisrösti

  • 600 g potatis, skalad
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

Riv potatisen fint, krama ur vattnet och blanda i salt och svartpeppar. Använd en stekpanna eller små rostfria rundlar. Hetta upp olivolja, tryck sedan ut potatisen i pannan eller i rundlarna och stek tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd röstin och stek på andra sidan tills den fått färg. Kör sedan klart i ugn vid 150° i cirka 45 minuter eller tills potatisen har mjuknat. Låt svalna och stycka den kall, värm sedan vid servering.

Tångkrabbsolja

  • 100 g skal från tångkrabba eller från något annat skaldjur som räkor eller kräftor
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 25 g morot, finhackad
  • 25 g rotselleri, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 1/2 dl majsolja
  • 3 svartpepparkorn
  • valfria primörer efter säsong

Fräs skaldjursskalen med lök och rotsaker i lite olja samt tomatpuré. Täck med olja och tillsätt vitlök och peppar. Koka upp och sjud i 2 timmar. Låt dra i kyl i 24 timmar. Sila genom finmaskig sil.

Servering

Stek eller koka de primörer som finns att tillgå. Arrangera tillbehören som på bilden.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev