
Grön sparris med tryffelhollandaise och pocherat ägg
Grön sparris med tryffelhollandaise och pocherat ägg (4 port) 16 gröna sparris Tryffelhollandaise 2 äggulor 4 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk
Från Albert Kök & Hotell kommer detta härliga recept på halstrad sejrygg. Smaklig spis!
(4 port)
600 g sejrygg med skinn
olivolja
salt och vitpeppar
600 g potatis, skalad
salt och svartpeppar
olivolja
100 g skal från tångkrabba eller från något annat skaldjur som räkor eller kräftor
50 g schalottenlök, finhackad
25 g morot, finhackad
25 g rotselleri, finhackad
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 1/2 dl majsolja
3 svartpepparkorn
valfria primörer efter säsong
Skär upp sejryggen i fyra lika stora bitar, torka av med hushållspapper. Halstra i het panna i lite olivolja med skinnsidan neråt, salta och peppra. Ta upp bitarna ur pannan och tillaga dem färdigt i ugn vid 150° till en innertemperatur på 52° (använd digital stektermometer).
potatisrösti: Riv potatisen fint, krama ur vattnet och blanda i salt och svartpeppar. Använd en stekpanna eller små rostfria rundlar. Hetta upp olivolja, tryck sedan ut potatisen i pannan eller i rundlarna och stek tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd röstin och stek på andra sidan tills den fått färg. Kör sedan klart i ugn vid 150° i cirka 45 minuter eller tills potatisen har mjuknat. Låt svalna och stycka den kall, värm sedan vid servering.
tångkrabbsolja: Fräs skaldjursskalen med lök och rotsaker i lite olja samt tomatpuré. Täck med olja och tillsätt vitlök och peppar. Koka upp och sjud i 2 timmar. Låt dra i kyl i 24 timmar. Sila genom finmaskig sil.
servering: Stek eller koka de primörer som finns att tillgå. Arrangera tillbehören som på bilden.
Grön sparris med tryffelhollandaise och pocherat ägg (4 port) 16 gröna sparris Tryffelhollandaise 2 äggulor 4 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk
Grava din egen lax Det är inte alls svårt att grava sin egen lax – denna älskade klassiker på jul-
Matjesillbakelse Till botten 50 g smör200 g kavring Till fyllningen 2 st gelatinblad400 g matjessill1 liten rödlökRivet skal av en
Chokladganache med hallonmousse Hallon och choklad i kombination är alltid gott. Och lite extra gott blir det i den här
Nougatmousse från Söderköpings Brunn (1 form) Botten 6 ägg 1 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk
Nässelsoppa med lättrökt gravad lax och fänkålscrudité (4 port) Ingredienser: 300 g nässlor, blancherade2 schalottenlökar, hackade2 vitlöksklyftor, hackade5 dl ljus
Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.
Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.