Herrgårdens Brantevikssill

Visste du att en sill kan bli mer än 50 cm lång och uppnå en vikt av mer än ett halvt kilo?
Här delar Fredrik Olsson, köksmästare på Möckelsnäs Herrgård med sig av Herrgårdens Brantevikssill.

Det här behöver du:

6 portioner
0,5 kg sillfilé
0,5 dl ättika, 24 %
3,5 dl vatten
0,25 dl salt
2 dl socker
1 st gul lök , hackad
1 st röd lök, hackad
1 msk citronpeppar
1,5 msk kryddpeppar, krossad
1 msk vitpeppar, krossad
1 st lagerblad, smulade
0,5 knippe dill, hackad

Gör så här:

1. Blanda först lag av ättikan, saltet & vatten.

2. Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir då två mindre filéer. Lägg dessa i lagen och låt stå ett dygn på sval plats.
Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av.

3. Gör en blandning av socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, citronpeppar och smulade lagerblad.

4. Gör en annan blandning av den hackade löken och dillen.

5. Lägg först ett lager socker & kryddblandning, sedan lägger du ett lager lök & dillblandning. Därefter lägger du lite sill. Fortsätt sedan varva dessa tre moment uppåt. Det sista lagret ska vara lökblandningen.

6. Ställ i kylskåp i 2-3 dygn.

7. Avnjut