Kardemummabullar

Det här receptet på saftigt goda kardemummabullar som vi inte kan få nog av, har vi lånat från våra vänner på recept.se

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0.75 dl socker
  • 4 dl ekologisk vetemjöl

  • 13.5 dl ekologisk vetemjöl
  • 0.75 dl vit sirap
  • 0.5 dl socker
  • 1.5 msk kardemumma
  • 200 g smör (rumstempererat)
  • 1 st äggula
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 1.5 dl socker
  • 2 msk kardemumma
  • 1 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 2 dl råsocker
  • 2.5 msk grovmalen kardemumma
  • ägg till pensling

Så här gör du: 

  1. Raskdeg: Lös jästen i mjölken • Rör ner mjöl och socker och låt stå i cirka 30 minuter.
  2. Bortgörning + Montering: Blanda samtliga ingredienser i degblandare i 20 minuter • Låt jäsa i rumstemperatur i 30–40 minuter
  3. Rör samman samtliga ingredienser till fyllningen • Dela vetedegen i två delar och kavla ut varje del till en 1/2 cm tjock rektangel • Bred ut fyllningen på 2/3 av den utkavlade rektangeln och vik sedan ihop degen med ett treslag (vik in kortsidorna mot mitten, den ena över den andra) • Skär 1 1/2 cm breda remsor och knyt ihop till en knut • Lägg knutarna på bakplåtspappersklädd plåt och jäs till dubbel storlek • Pensla bullarna med ägg och strö över strösslet • Grädda på 200° i cirka 10 minuter.