Matjesillbakelse

Till botten

50 g smör
200 g kavring

Till fyllningen

2 st gelatinblad
400 g matjessill
1 liten rödlök
Rivet skal av en citron
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
3 dl crème fraiche
125 g färskost

Till serveringen

2 msk gräslök
2 msk röd stenbitsrom
2 st ark hård plastfilm

Så här gör du botten:

Skär 8 stycken 6×20 cm stora remsor av plastfilmen. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop. Ställ cylindrarna på en bricka med bakplåtspapper. Smält smöret. Mixa kavring och smör till smulor och häll i dem i botten av cylindrarna, tryck ihop till bottnar.

Fyllning:

Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Låt hacka sillen och rödlöken fint. Riv citronskalet och blanda ihop med sill, lök, citronskal, rödlök, gräslök och persilja. Blanda ihop crème fraichen och färskosten och värm 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i den varma blandningen. Blanda ihop med resten av krämen, och rör ner sillröran. Fördela blandningen i cylindrarna och släta till ytan. Ställ kallt i minst 3 timmar.

Servering:

Klipp försiktigt upp tejpen på cylindrarna och ta bort plasten. Strö hackad gräslök ovanpå och lägg en tesked stenbitsrom på toppen.