Nässelsoppa med lättrökt gravad lax och fänkålscrudité

(4 port)

Ingredienser:

300 g nässlor, blancherade
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
5 dl ljus kycklingbuljong
5 dl grädde
5 dl mjölk
Smör
Salt och vitpeppar

Lättrökt gravad lax:

100 g lax
2 msk salt
2 msk socker
1 msk dill, hackad
krossad vitpeppar

fänkålscrudité:

1/2 färsk fänkål
2 msk olivolja
2 msk salt
2 msk socker

Till servering:

3 msk forellrom

Mixa nässlorna till slät puré. Fräs schalottenlök och vitlök i lite smör. Tillsätt buljong, grädde och mjölk och låt koka ihop i cirka 30 minuter till en simmig konsistens. Mixa och sila, smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt mixade nässlor och en klick smör för att ”blanka” av soppan.

Lättrökt gravad lax:

Gnid in laxen med salt, socker, dill och vitpeppar. Låt grava i 8 timmar. Torka av laxen och rök i 2 minuter i alnspån i en ABU-rök.

Fänkålscrudité:

Strimla fänkålen mycket fint och rimma lite lätt med salt och socker samt olivolja, låt ligga och dra i cirka 20 minuter.

Servering:

Servera soppan med fänkålen i botten på en tallrik, lägg laxen överst och avsluta med forellrom.

Detta recept kommer från Stufvenäs Gästgiveri.

Njut av våra andra recept:

Recept från Dala-Husby

Recept från Dala-Husby

Recept från Dala-Husby Vårgrönsaker med broccolimajonnäs och LissEllas senap, från Dala Husby 4 spritärter 2 små palsternackor 4 rödbetor, i

Läs mer

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.