Örtbakat Ölandslamm med ramslökspotatis

Här kommer ett härligt recept från Halltorps Gästgiveri på Öland: Örtbakat Ölandslamm med ramslökspotatis, ramslöksskum, myntagelé och merlotreduktion. Passar bra till påskmiddagen!

(4 port)

2 kg lammsadel

1 tsk dijonsenap

50 g mie de pain (dagsgammalt rivet bröd)

1 msk hackade örter, persilja, basilika, timjan

salt och svartpeppar

Ramslökspotatis

300 g färsk potatis

2 msk smör

1 tsk ramslök, hackad

1 tsk persilja, libbsticka, hackad

Ramslöksskum

1/2 schalottenlök, hackad

smör

1 dl kycklingbuljong

1 dl grädde

50 g ramslök

1 tsk rieslingvinäger

Myntagelé

1 dl vitt vin

1 tsk socker

1 gelatinblad

1 tsk hackad mynta

rieslingvinäger

Merlotvinägerreduktion

1 dl merlotvinäger

2 tsk timjanhonung

svartpeppar

1/2 tsk smör

Servering

12 små primörmorötter

4 salladslökar

Blanda mie de pain med örterna. Skär ut lammfiléerna från sadeln. Putsa dem rena från fett och senor. Salta och peppra filéerna och bryn dem i panna. Pensla med senapen på ovansidan och strö över örtblandningen. Baka i ugnen cirka 5 minuter på 120° eller tills innertemperaturen är 52°. Låt filéerna vila innan de skärs upp.

ramslökspotatis: Koka potatisen och mosa med en gaffel. Tillsätt smöret och örterna.

ramslöksskum: Fräs löken i lite smör. Tillsätt kycklingbuljongen och grädden och koka i 3 minuter. Mixa ramslöken med gräddbuljongen till skum.

myntagelé: Lägg gelatinbladet i blöt. Koka upp vin och socker tills sockret smält. Krama ur gelatinbladet och rör ner det tills det smält. Rör ner myntan och smaka av med vinägern. Slå i form och låt stelna.

merlotvinägerreduktion: Koka ihop till sirapskonsistens, mängden svartpeppar bestämmer du själv efter önskad styrka. Runda av med smöret.

servering: Koka morötter och salladslökar lätt. Skär upp myntagelén och arrangera lammet och tillbehören på tallriken.

Njut av våra andra recept:

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.