Recept på lakritskolapaj med blåbärsmaräng

Recept på lakritskolapaj med blåbärsmaräng

Receptet på dessa lika läckra som vackra Lakritskolapaj med blåbärsmaräng är från våra vänner på recept.se Författare av receptet är Elisabeth Johansson.

Det här behöver du för ca 8 stycken pajer

Mördegsbotten

  • 200 g kallt smör
  • 1.25 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl torkade ärtor – så att kanterna håller sig på plats i pajformarna

Lakritskolafyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk lakritsgranulat
  • Valfritt om du vill addera ett par droppar svart hushållsfärg för lite extra svärta

Till båbärsmarängen

  • 55 g äggvita – (eller 1,5 ägg)
  • 100 g strösocker
  • 35 g vatten
  • 40 g blåbärspuré – mixade färska eller frysta och tinade blåbär

Dessutom behöver du:

  • 100 g färska blåbär att garnera med
  • eventuellt lite lakritsgranulat att strö över

Så här gör du:

  1. Skär smöret i tärningar och blanda i en bunke ihop det med sockret. Tillsätt mjöl och nyp snappt ihop degen. Om du vill kan du även mixa ihop ingredienserna snabbt i en matberedare. Låt degen vila i kylen i en timme.
  2. Sätt ugnen på 185 grader och smörj 8 pajformar, 7–8 cm i diameter. Kavla ut degen och fodra formarna med den. Skär av den överflödiga degen och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärter och grädda skalen i 10–12 minuter. När de är klara, ta ut dem och låt dem svalna.
  3. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao, vaniljsocker och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Se upp så att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna.
  4. Lägg äggvitan till marängen i en bunke. Blanda socker, vatten och blåbärspuré i en kastrull. Koka upp blandningen till 110 grader och vispa upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt att koka vätskan, tills den har nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner den i äggvitan under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen har svalnat.
  5. Fyll en spritspåse med en rund tyll, ca 14 mm, och spritsa ut toppar på pajerna. Om du har en gasolbrännare hemm, bränn av marängtopparna så de får lite färg. Garnera med färska blåbär.

Liknande inlägg

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev