Recept på Saffranskaka från Hotel Järvsöbaden

Portioner: 10-12 

Ingredienser:

5 dl grötris
1 liter vatten
1 kanelstång
1 tsk salt
1,5 dl mjölk
1 påse saffran
1,5 dl russin
1,5 dl sirap
4 ägg, uppvispade

En hälsingsk specialitet är saffranskaka inte att förväxla med Gotländsk saffranspannkaka som baseras på risgrynsgröt smaksatt med saffran, russin och sirap samt bakas i ugn. Passar bra på julbordet.

1. Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull och sjud svagt i cirka 30 minuter. Späd med mjölken lite i taget. Se upp så att det inte bränner i botten, byt i så fall kastrull.

2. Tillsätt saffran och sirap. Låt gröten svälla under lock i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Tillsätt russin och ägg och blanda noga. Lägg upp i ugnsfast form och grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan fått en fin färg.

Servera med lingonsylt.

Njut av våra andra recept:

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.