Recept på Saffranskaka från Hotell Järvsöbaden

Recept på Saffranskaka

En hälsingsk specialitet är saffranskaka inte att förväxla med Gotländsk saffranspannkaka som baseras på risgrynsgröt smaksatt med saffran, russin och sirap samt bakas i ugn. Passar bra på julbordet.

Detta recept på saffranskaka räcker till 10-12 portioner. 

Ingredienser

  • 5 dl grötris
  • 1 liter vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 påse saffran
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl sirap
  • 4 ägg, uppvispade

Så här tillagar du saffranskaka

1. Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull och sjud svagt i cirka 30 minuter. Späd med mjölken lite i taget. Se upp så att det inte bränner i botten, byt i så fall kastrull.

2. Tillsätt saffran och sirap. Låt gröten svälla under lock i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Tillsätt russin och ägg och blanda noga. Lägg upp i ugnsfast form och grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan fått en fin färg.

Servera med lingonsylt.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev