En hälsingsk specialitet är saffranskaka inte att förväxla med Gotländsk saffranspannkaka som baseras på risgrynsgröt smaksatt med saffran, russin och sirap samt bakas i ugn. Passar bra på julbordet.
Detta recept på saffranskaka räcker till 10-12 portioner.
Ingredienser
- 5 dl grötris
- 1 liter vatten
- 1 kanelstång
- 1 tsk salt
- 1,5 dl mjölk
- 1 påse saffran
- 1,5 dl russin
- 1,5 dl sirap
- 4 ägg, uppvispade
Så här tillagar du saffranskaka
1. Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull och sjud svagt i cirka 30 minuter. Späd med mjölken lite i taget. Se upp så att det inte bränner i botten, byt i så fall kastrull.
2. Tillsätt saffran och sirap. Låt gröten svälla under lock i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Tillsätt russin och ägg och blanda noga. Lägg upp i ugnsfast form och grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
Servera med lingonsylt.