Recept på Saffranskaka från Hotell Järvsöbaden

Weekendresor och hotellpaket på Hotell Järvsöbaden

Portioner: 10-12 

Ingredienser:

  • 5 dl grötris
  • 1 liter vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 påse saffran
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl sirap
  • 4 ägg, uppvispade

En hälsingsk specialitet är saffranskaka inte att förväxla med Gotländsk saffranspannkaka som baseras på risgrynsgröt smaksatt med saffran, russin och sirap samt bakas i ugn. Passar bra på julbordet.

1. Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull och sjud svagt i cirka 30 minuter. Späd med mjölken lite i taget. Se upp så att det inte bränner i botten, byt i så fall kastrull.

2. Tillsätt saffran och sirap. Låt gröten svälla under lock i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Tillsätt russin och ägg och blanda noga. Lägg upp i ugnsfast form och grädda i cirka 20 minuter eller tills kakan fått en fin färg.

Servera med lingonsylt.

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Liknande inlägg

Gods & Gårdar hotellweekend på Bjertorp Slott

4 slott i Mellansverige

Vem har inte drömt om att bo på ett slott? Sagolika miljöer med fantastiska utsmyckningar och pampiga trädgårdar. Att bara promenera runt på omgivningarna är

Läs mer

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev