
Mathias Emilsson, Food & Beverage Manager på Villa Källhagen, bjuder här på ett recept på en smarrig saffranspannkaka till julbordet. Den passar också perfekt att göra om man får lite risgrynsgröt över.
Detta recept räcker till cirka 6 portioner.
Ingredienser:
- 5 dl färdigkokt kall risgrynsgröt
- 2 dl visp grädde
- 3 ägg
- 2 ägg gulor
- 1 påse saffran
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl hackad mandel2 droppar bittermandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 185 grader med varmluft.
- Stöt sedan saffran och strösocker i en mortel.
- Blanda ner de hela äggen & äggulorna (lätt söndervispade), den hackade sötmandeln, vispgrädden och saffran/socker blandningen i gröten. Viktigt att man blandar omsorgsfullt och noggrant.
- Grädda i en smord och ugnssäker form (välj en form så att saffranspannkakan blir cirka 3 cm hög) i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Servering:
Servera saffranspannkakan med salmbär, hjortron eller hallon och vispad grädde.