Här är ett recept på en härlig äggakaka från Brösarps Gästgifveri och SPA på Österlen.
Det här behöver du till 4 portioner:
- 10 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 3/4-1 dl socker
- 1-1 1/2 msk salt
- 1 l mjölk
- 2 msk smör för stekning
Rårörda lingon
- 400 g lingon
- 1 1/2 dl socker
Servering
- 800 g skivat varmrökt sidfläsk, det går även bra med rimmat fläsk.
Gör så här:
Vispa ägg, vetemjöl, socker och salt till en slät smet. Tillsätt mjölken. Smält smöret i stekpanna. Slå smeten i stekpannan och sänk till medelhög värme. Dra med en stekspade i botten på pannan tills smeten nästan har stelnat. Grädda kakan några minuter så den får färg. Vänd sedan kakan med lock eller i luften och låt den få färg på båda sidor.
Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en bunke. Rör tills sockret löst sig. Förbered gärna dagen innan.
Servering: Stek sidfläsket knaprigt i panna på medelhög värme. Lägg äggakakan på en tallrik och servera med rårörda lingon och det knapriga sidfläsket.