Skånsk äggakaka med varmrökt fläsk och rårörda lingon

Här är ett recept på en härlig äggakaka från Brösarps Gästgifveri och SPA på Österlen.

Det här behöver du till 4 portioner:

  • 10 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 3/4-1 dl socker
  • 1-1 1/2 msk salt
  • 1 l mjölk
  • 2 msk smör för stekning

Rårörda lingon

  • 400 g lingon
  • 1 1/2 dl socker

Servering

  • 800 g skivat varmrökt sidfläsk, går även med rimmat

Gör så här:

Vispa ägg, vetemjöl, socker och salt till en slät smet. Tillsätt mjölken. Smält smöret i stekpanna. Slå smeten i stekpannan och sänk till medelhög värme. Dra med en stekspade i botten på pannan tills smeten nästan har stelnat. Grädda kakan några minuter så den får färg. Vänd sedan kakan med lock eller i luften och låt den få färg på båda sidor.

Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en bunke. Rör tills sockret löst sig. Förbered gärna dagen innan.

Servering: Stek sidfläsket knaprigt i panna på medelhög värme. Lägg äggakakan på en tallrik och servera med rårörda lingon och det knapriga sidfläsket.