Stekt ankbröst med lökkompott, fikon och ugnsbakad fänkål

Stekt ankbröst med lökkompott, fikon och ugnsbakad fänkål

Det här fantastiskt goda receptet på stekt ankbröst kommer från Sundbyholms Slott och räcker till 4 portioner.

Stekt ankbröst

  • 2 ankbröst
  • Salt och svartpeppar

Putsa ankbrösten fria från senor, salta och peppra. Lägg i en kall stekpanna, detta gör att ankan släpper mer fett och blir krispigare. Ställ stekpanna på varm platta och stek gyllenbrun. Stek färdig i ugn i 130° i 6 minuter. Låt vila 5 minuter innan servering.

Lökkompott

  • 4 rödlökar
  • 1 flaska rött vin, gärna zinfandel
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 1 dl sirap
  • 1 kvist backtimjan
  • 2 mogna fikon
  • 2 fänkål
  • 1 msk råsocker
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Skala och skiva rödlökarna, koka upp tillsammans med vinet och balsamicovinägern. Låt sjuda 1 timme. Tillsätt sirap och backtimjan, sjud ytterligare 10-15 minuter. Ställ åt sidan.

Dela fänkålen och ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugn i 180° i 20-25 minuter. Dela fikonen, strö över råsocker och gratinera i 2 minuter.

Servering av stekt ankbröst med lökkompott, fikon och ugnsbakad fänkål

Koka ur stekpanna med lite vätska från lökkompotten, vatten och smaka av med salt och svartpeppar. Skär ankbrösten och arrangera med fänkål, fikon och lökkompott. Avsluta med att ringla sky runt om.

Liknande inlägg

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev