Stekt ankbröst med lökkompott, fikon och ugnsbakad fänkål

Det här receptet kommer från Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna.

(4 port)

2 ankbröst
Salt och svartpeppar

Lökkompott

4 rödlökar
1 fl rött vin, gärna zinfandel
1 dl balsamicovinäger
1 dl sirap
1 kvist backtimjan

2 mogna fikon
2 fänkål
1 msk råsocker
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Putsa ankbrösten fria från senor, salta och peppra. Lägg i en kall stekpanna, detta gör att ankan släpper mer fett och blir krispigare. Ställ stekpanna på varm platta och stek gyllenbrun. Stek färdig i ugn i 130° i 6 minuter. Låt vila 5 minuter innan servering.

Lökkompott: Skala och skiva rödlökarna, koka upp tillsammans med vinet och balsamicovinägern. Låt sjuda 1 timme. Tillsätt sirap och backtimjan, sjud ytterligare 10-15 minuter. Ställ åt sidan.

Dela fänkålen och ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugn i 180° i 20-25 minuter. Dela fikonen, strö över råsocker och gratinera i 2 minuter.

Servering: Koka ur stekpanna med lite vätska från lökkompotten, vatten och smaka av med salt och svartpeppar. Skär ankbrösten och arrangera med fänkål, fikon och lökkompott. Avsluta med att ringla sky runt om.