Stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.

(4 port)

400 g rabarber
3 msk socker
3 msk råsocker
osaltat smör

Rabarbersorbet

2 dl rabarberpuré
2 dl vatten
2 dl socker
2 dl mjölk
1 gelatinblad

Lakritskaramell

1/2 dl råsocker
1 dl vatten
2 tsk lakritsgranulat

Brownie

140 g smör, rumstempererat
3 dl socker
1 dl kakao
1,5 msk sirap
3 ägg
1 krm salt

Marinerade rabarber

2 rabarber, ej för ”träiga”

Gör så här: Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.

Rabarbersorbet: Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.

Lakritskaramell: Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

Brownie: Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.

Marinerade rabarber: Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.

Servering: Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.

Njut av våra andra recept:

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.