Stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Recept på stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.

Räcker till 4 portioner.

Stekta rabarber

  • 400 g rabarber
  • 3 msk socker
  • 3 msk råsocker
  • osaltat smör

Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.

Marinerade rabarber

2 rabarber, ej för ”träiga”.

Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.

Rabarbersorbet

  • 2 dl rabarberpuré
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjölk
  • 1 gelatinblad

Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.

Lakritskaramell

  • 1/2 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk lakritsgranulat

Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

Brownie

  • 140 g smör, rumstempererat
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1,5 msk sirap
  • 3 ägg
  • 1 krm salt

Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.

Servering

Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev