Stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.

(4 port)

400 g rabarber
3 msk socker
3 msk råsocker
osaltat smör

Rabarbersorbet

2 dl rabarberpuré
2 dl vatten
2 dl socker
2 dl mjölk
1 gelatinblad

Lakritskaramell

1/2 dl råsocker
1 dl vatten
2 tsk lakritsgranulat

Brownie

140 g smör, rumstempererat
3 dl socker
1 dl kakao
1,5 msk sirap
3 ägg
1 krm salt

Marinerade rabarber

2 rabarber, ej för ”träiga”

Gör så här: Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.

Rabarbersorbet: Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.

Lakritskaramell: Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

Brownie: Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.

Marinerade rabarber: Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.

Servering: Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.

Njut av våra andra recept:

Matjesillbakelse

Matjesillbakelse

Matjesillbakelse Till botten 50 g smör200 g kavring Till fyllningen 2 st gelatinblad400 g matjessill1 liten rödlökRivet skal av en

Läs mer
Kardemummabullar

Kardemummabullar

Kardemummabullar Det här receptet på saftigt goda kardemummabullar som vi inte kan få nog av, har vi lånat från våra vänner

Läs mer

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.