Stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Recept på stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.

(4 port)

400 g rabarber
3 msk socker
3 msk råsocker
osaltat smör

Rabarbersorbet

2 dl rabarberpuré
2 dl vatten
2 dl socker
2 dl mjölk
1 gelatinblad

Lakritskaramell

1/2 dl råsocker
1 dl vatten
2 tsk lakritsgranulat

Brownie

140 g smör, rumstempererat
3 dl socker
1 dl kakao
1,5 msk sirap
3 ägg
1 krm salt

Marinerade rabarber

2 rabarber, ej för ”träiga”

Gör så här: Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.

Rabarbersorbet: Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.

Lakritskaramell: Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

Brownie: Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.

Marinerade rabarber: Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.

Servering: Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Liknande inlägg

Gods & Gårdar hotellweekend på Bjertorp Slott

4 slott i Mellansverige

Vem har inte drömt om att bo på ett slott? Sagolika miljöer med fantastiska utsmyckningar och pampiga trädgårdar. Att bara promenera runt på omgivningarna är

Läs mer

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev