Stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Recept på stekta rabarber, lakrits samt rabarbersorbet

Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.

Räcker till 4 portioner.

Stekta rabarber

  • 400 g rabarber
  • 3 msk socker
  • 3 msk råsocker
  • osaltat smör

Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.

Marinerade rabarber

2 rabarber, ej för ”träiga”.

Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.

Rabarbersorbet

  • 2 dl rabarberpuré
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjölk
  • 1 gelatinblad

Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.

Lakritskaramell

  • 1/2 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk lakritsgranulat

Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

Brownie

  • 140 g smör, rumstempererat
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1,5 msk sirap
  • 3 ägg
  • 1 krm salt

Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.

Servering

Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.

Liknande inlägg

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev