Det här receptet på stekta rabarber, marinerade rabarber, lakrits samt rabarbersorbet, kommer från vackra Häckeberga Slott i skånska Genarp.
Räcker till 4 portioner.
Stekta rabarber
- 400 g rabarber
- 3 msk socker
- 3 msk råsocker
- osaltat smör
Skala och dela rabarberna i lika stora delar. Spara skalen till lagen i rabarbersorbeten. Bryn smöret i en panna, stek rabarberna och glacera av dem med de två sockersorterna.
Marinerade rabarber
2 rabarber, ej för ”träiga”.
Skiva rabarbern så tunt som möjligt och marinera den i lite avkok från rabarberpurékoket. Rabarbern ska vara råmarinerad, krispig och syrlig.
Rabarbersorbet
- 2 dl rabarberpuré
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- 2 dl mjölk
- 1 gelatinblad
Väg skalen och tillsätt socker (10 procent av rabarbervikten), lite vatten och koka i 5 minuter. Mixa och sila till rabarberpurén. Koka upp vatten, socker och rabarberpuré. Blötlägg gelatinbladet och smält det i den varma rabarberlagen. Låt stå till nästa dag. Mixa i mjölken och kör sorbeten i glassmaskin.
Lakritskaramell
- 1/2 dl råsocker
- 1 dl vatten
- 2 tsk lakritsgranulat
Koka upp lakrits, råsocker och vatten. Kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.
Brownie
- 140 g smör, rumstempererat
- 3 dl socker
- 1 dl kakao
- 1,5 msk sirap
- 3 ägg
- 1 krm salt
Blanda alla ingredienser noggrant. Baka i 175° i cirka 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig.
Servering
Lägg de marinerade rabarberna på tallriken. Skär brownien i portionsbitar, ringla över lakritskaramellen och toppa med de stekta rabarberna. Kula till sist upp rabarbersorbeten.