Tällbergsgårdens Lantpaté

Pâté är den franska motsvarigheten till det som på svenska kallas pastej, men i den svenska handeln förknippas pâté typiskt med lite andra egenskaper än pastej. Här delar Tällbergsgården med sig av sitt recept på Lantpaté.

Tällbergsgårdens Lantpaté

2 dl portvin
2 dl cognac
50 g vetemjöl
700 g kalvfärs
400 g grisfärs
600 g späck (hälften dubbelmald)
3 st kokta fläsklägg
300 g kycklinglever
2 dl sauterad schalottenlök
35 g nitrit salt
peppar
timjan
2 dl ankfett

Mal allt förutom hälften av späcket 2 gånger. Späcket som är malt endast 1 gång fryses. Pilla ner fläskläggen och blanda allt förutom frysta späcket.
Blanda i späcket och fyll i brödformar ca 1,4 kg i varje form. Baka i 90 grader tills kärnan är 68 grader.