Timjangravad hjortytterfilé med potatis och ramslökskaka, rostad vitlökssky samt morotskräm

Från Tomarps Gårdshotell på Österlen kommer detta recept som kräver lite mer av sin kock men är väl värt mödan.

(4 port)

  • 600 g hjortytterfilé
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • timjan
  • salt och svartpeppar

Potatis- och ramslökskaka

1/2 kg potatis

10 ramslöksblad, skuren

200 g smör

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

Skysås

2 dl rött vin

1/2 dl balsamicovinäger

5 dl kalvfond

1 msk smör

1 solo vitlök

salt och svartpeppar

Morotskräm

3 morötter

1 dl vitt vin

2 dl mjölk

2 dl grädde

salt och svartpeppar

Gnid in salt och socker i hjortytterfilén och låt grava över natten. Bryn hjorten runt om, krydda med timjan. Stek färdig i ugnen på 100° tills den får en innertemperatur på 53°. Låt vila 30 minuter innan servering.

potatis- och ramslökskaka: Koka potatisen. Krossa den kokta potatisen med visp. Blanda ner ramslök, smör, olivolja, salt och svartpeppar. Häll över i form och baka av på 150° i cirka 15 minuter. Kyl ner.

skysås: Rosta vitlöken klyftad i ugnen. Reducera vin, balsamico och den rostade vitlöken tills en tredjedel återstår. Tillsätt kalvfonden och låt den koka tills den fått en simmig konsistens. Salta och peppra, vispa i en klick smör innan servering.

morotskräm: Rosta morötterna i ugnen tills de har fått en gyllenbrun färg. Koka morötterna i vitt vin, mjölk, grädde och låt detta koka tills morötterna är mjuka. Mixa till slät puré. Salta och peppra.

servering: Vid servering skär upp potatiskakan och värm upp, dela hjortytterfilén. Arrangera på tallrik med skysås och en sked morotskräm.

Njut av våra andra recept:

Matjesillbakelse

Matjesillbakelse

Matjesillbakelse Till botten 50 g smör200 g kavring Till fyllningen 2 st gelatinblad400 g matjessill1 liten rödlökRivet skal av en

Läs mer

Pssssssst! Countryside Hotels i White Guide

Klicka på ”Matupplevelser” för att se vilka hotell inom Countryside Hotels som placerades sig höst i 2017 års upplaga av ”restaurang-bibeln” White Guide.

Får vi bjuda på en natt?

Bo vid 5 tillfällen, vi bjuder på den sjätte natten.