Smålandsturen

I Småland erbjuder vi inte mindre än 6 olika hotell. Du kan lätt sätta ihop din drömresa genom att besöka ett par av dem och det finns något för alla. Oavsett om du är den äventyrliga, den kulturella, den naturälskade eller gourmanden så kommer du att finna din favorit.

Vi har samlat ihop lite tips på de bästa upplevelserna i Småland.

Måltidsupplevelse ute i det fria

På naturnära, vackra platser runt om i Sverige har Visit Sweden placerat ut bord för en måltidsupplevelse ute i det fria. Kampanjen kallas "The Edible Table" och du kan besöka dessa bord på Wallby Säteri, Asa Herrgård och Stufvenäs Gästgifveri.

Aktiviteter

Vandring

Om vandring är din passion, erbjuder Hestaviken, Asa Herrgård samt Stufvenäs Gästgifveri vandringspaket som bl.a innehåller ryggsäck med godsaker och karta.

Stora Mosse nationalpark

Sydsveriges största myrområde som för tankarna till fjällvärlden. Ta del av över 40 kilometer vandringsleder och ett unikt växt- och djurliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges största myrmark söder om Lappland. Här finns vandringsleder  som är tillgängliga för alla.

Närliggande hotell>> Hestraviken

Åsnen nationalpark

I Åsnen nationalpark, Sveriges senaste nationalpark, finns det aktiviteter för alla. Du kan paddla kanot, vandra, cykla eller varför inte fiska? Och har du tur kan du stöta på ”Åsnen big five” (älg, havsörn, trana, fiskgjuse och storlom)

Närliggande hotell>>Villa Gransholm


Här hittar du fler tips och produkter

Boka ett vandringspaket åk besök Åsnen nationalpark
Åk på älgsafar i Småland

Isaberg

Mitt i den stillsamma småländska skogen finns här oändliga möjligheter för den äventyrslystne. Bland aktiviteterna på berget finns både svindlande utmaningar och pulshöjande pass. Samtidigt ger sjön och skogarna runt om fantastiska möjligheter till rofylld avkoppling.

Närliggande hotell>> Hestraviken

Cykla dressin

Njut av naturen och cykla i er takt. Välj mellan 4 olika sträckor.

Närliggande hotell>> Wallby Säteri

Gränna och Visingsö

Nära Västanå

Idylliska, pittoreska Gränna med dess röda trähus och kullerstensgator ligger intill Vätterns sydöstra strand. Här bakas polkagrisar och knäckebröd. Historia, konst, berättelser och legender lever vidare på kungarnas Visingsö.

Upplev den unika ön, belägen i Vättern, och dess spektakulära natur. Ta dig runt med cykel, buss eller häst och vagn!

Kulturgatan

55 km från Wallby

Hantverk & Design i världsklass:Gå på upptäcktsfärd i Kulturgatans utställningar!TRÄ ART 2020 – samtida uppfinningsrikt hantverk i trä. Slöjdvägar – flera hundra slöjdade verk från hela Sverige i alla tänkbara material.Hitta unika presenter i Designbutiken intill.

Surdegsbageri & kafé:I Kulturgatans Bageri och kafé bakas surdegsbröd och kanelbullar ekologiskt och närodlat. Kom in, slå dig ner i trädgården eller köp med dig nybakat.

Hantverksupplevelser: Kliv in i familjen Lehmanns välbevarade verkstad där studenter jobbar med intarsia, visar och berättar, under hela sommaren. Boka en workshop i bokbinderi, näver, pinnstol m.m

Boka hotell Wallby Säteri i Småland
Hotellrum på Toftaholm Herrgård​

Vandalorum

Nära Toftaholm

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas.

Utställningar

Hos Vandalorum visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella!

Restaurang Syltan

Många av Vandalorums gäster kommer inte bara för konst- och designupplevelsen utan även för den goda matens skull. Vi använder närproducerade, ekologiska råvaror och är KRAV-certifierade. Syltan är prisbelönt och har bl.a. utsetts till ”Årets Kulturrestaurang” vid svenska Restauranggalan.

Fika/Äta

Sussies cafe

Smålands bästa ostkaka? Sussies är mest känt för sin prisbelönta ostkaka men har mer hembakt fika, smörgåsar och lättare mat.

Närliggande hotell>> Toftaholm Herrgård

Cafe Sergel

White Guide rekommenderat. Serverar regionala och lokala specialiteter, särskilt passionerade över hantverksrostat kaffe.

Närliggande hotell>>Wallby Säteri

Gräddhyllan

White Guide rekommenderat. Tips är att ta med fikat på Tånnerydsturens vandringsled intill cafét.

Närliggande hotell>> Toftaholm Herrgård

Läcker mat från Hestraviken hotell & restaurang

Familj

Besök Sagomuseet + Sagobygden i Småland

Sagomuseet + Sagobygden

I Småland hittar du Sagobygden och ett livs levande sagomuseum! 
Särskilt upplägg i sommar: ”Tre gånger varje dag, är ni välkomna att boka in er på en mytomspunnen berättartur ute i Sagomuseets trolska trädgård.

Hur många dolda berättelser som gömmer sig där, vet ingen, inte ens Lindormen.” Sommaröppet 16/6 – 30/8. Öppet tis-sön kl. 12.00-16.00
. Svensk guidning med berättarpedagogerna i Sagomuseets trolska trädgård varje dag kl 12.00, 13.30 och 15.00.

Närliggande hotell >>Toftaholm Herrgård/Villa Gransholm

Åsens by

21 km från Västanå

Välkommen till sekelskiftet 1900 och livet i en småländsk by bland gärdsgårdar och röda stugor i ett vackert landskap. Här kan du ströva runt på egen hand, men även delta i aktiviteter kring jordbruk, djur, hantverk och traditioner. I byn finns kor, får, grisar, höns, kaniner och jorden brukas fortfarande på gammalt vis och med hjälp av häst.

En perfekt miljö för nyfikna barn med spring i benen! I vår servering bjuder vi på småländska smaker som till exempel vår egen ostkaka och andra läckerheter från egna eller närproducerade råvaror.

Cykla i Filmlandskapet

41 km från Wallby

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får uppleva ett stycke svenskt kulturarv? Då är cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig!

Äventyr för hela familjenCykelturerna utgår från filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längs turerna, som är 12-70 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in och en rad andra sevärdheter.

Låt turen ta tidCykeln hyr du hela dagen. I filmlandskapet är det nämligen inte den som kommer först mål som vinner – utan den som har upplevt mest längs vägen.Det ska vara enkelt, roligt och hållbart att uppleva Småland!

Cykla i Filmlandskapet i Småland
Boka weekendpaket på Wallby Säteri

Filmbyn Småland

41 km från Wallby

Filmbyn Småland är en kulturskatt som välkomnar dig in till filmens underbara värld! I vår utställning upplever du Astrid Lindgrens filmer på riktigt. Lek i Pippis kök, spela in en egen film i Mattisborgen och tälj en gubbe i Snickerboa. Varför inte hissa upp din syster i vår digitala flaggstång eller hoppa över det digitala helvetesgapet?

Hos oss blir film verklighet, välkomna stora som små!Efter utställningen kan ni äta i vår köttbullerestaurang där vi fokuserar på närproducerade råvaror och småländskt mathantverk. Eftersom vårt hjärta finns i Småland är det här vi hittar vår inspiration och våra råvaror.

Låt det väl smaka!

Glasriket

Det är svårt att inte prata glas om man pratar Småland, men istället för de stora namnen spetsar vi till ’Smålandsturen’ med några mindre riktigt mysiga förslag!

Våra tips:

Skrufs


Ett måste för den trendsäkra (Daggvasen, Kolonn mm) men även den som vill komma nära inpå. Familjen Elm driver idag hyttan och välkomnar nyfikna besökare för en rundtur eller att gå runt på egen hand och betrakta de skickliga glasarbetarna. Intill bruket ligger den lilla outleten.

Öppet varje dag under sommaren (till skillnad från många andra glasbruk som varit tvungna att dra ner på verksamheten nu).

Närliggande hotell>> Stufvenäs Gästgifveri

Persson & Persson


Har sin glashytta intill familjens hem, där de även driver charmigt litet lantligt café och säljer sitt återbrukade glas.

Närliggande hotell >> Asa Herrgård

Du hittar samtliga glasbruk här.

Besök glasriket i Småland

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev