5 semesterpärlor i Sverige

Svensk sommar är något alldeles speciellt. Efter månader av väntan på ljuset och värmen kommer den livfulla säsongen som ger massor av energi och extra livsglädje. Skippa att fly landet och upptäck Sveriges allra bästa semesterpärlor – här listar vi fem semesterpärlor i Sverige du bara måste besöka.

1. Simrishamn

Österlens oändliga fält, böljande kullar och vita stränder är en välkänd semesterpärla i vårt avlånga land. Här finns kustorten Simrishamn. Med pittoreska pastellfärgade hus och kullerstensgator skapar Simrishamn sagolika miljöer.

I Simrishamn finns upplevelser för alla: en medeltidsborg för barnen och historiefantasterna, fiskebyar för matälskaren och underbara sandstränder för soldyrkarna.

Upplevelser från Simrishamn

Upplevelser från Simrishamn

 • Sandstränder och badplatser
 • Skåneleden
 • Fornlämningen Ales stenar
 • Vineriet Nordic Sea Winery
 • Stenshuvuds nationalpark

Boende i Simrishamn

Precis vid porten till det magiska Österlen ligger Brösarps Gästgifveri & SPA, som är utnämnd av Skånska Gastronomipriset som Årets Skånska Destination 2017. ”Mästerlig mat, underbara omgivningar och ett värdskap utöver det vanliga. Men också andrum för kropp & själ – en plats där pulsen sakta sänker sig och livet växlar ner. Hit bord alla åka, ofta, och igen och igen. Här blir du en lyckligare gäst och Skåne ett varmare landskap”

Exteriörbild på Brösarps Gästgifveri & SPA

2. Klädesholmen

Skärgården vid västkusten är full av liv. Det salta havet ger välkända råvaror av hög kvalitet. Det är inte konstigt att det lilla fiskesamhället Klädesholmen växte fram här. Denna skärgårdsby består av mindre trähus och små trånga gränder. Den salta luften och havets vågor kännetecknar platsen men det är maten och främst sillen, som har satt Klädesholmen på kartan. Det lilla fiskesamhället ligger endast en timmes bilfärd från Göteborg och har en smidig broförbindelse från den större ön Tjörn.

Salt & Sill - Sveriges första flytande hotell

Upplevelser vid Klädesholmen

 • Paddla kajak
 • Vandra på Dyrön
 • Bada i havet
 • Bestiga Vetteberget
 • Cykla bland fiskesamhällena

Boende i Klädesholmen

Sveriges första och enda flytande hotell ligger i Klädesholmen – Salt & Sill. Här bor du bokstavligen på havets yta. De ljusa rummen är moderna och går i nordisk stil. Flera av rummen på nedre plan har dessutom badstegar direkt ner i det salta havet. På hotellets tak finns ett soldäck med en strålande havsutsikt, perfekt för en drinkpaus i sommarvärmen. I köket lagas maten med passion, där sillen såklart är specialiteten.

Salt & Sill - Sveriges första och enda flytande hotell

3. Visby

Få har undgått att Gotland är en av Sveriges mest uppskattade semesterpärlor. Det unika klimatet lockar hundratusentals turister varje år. Här finns något för alla: vackra gränder, havet, historia, äventyr och matupplevelser.

Visby är bland de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien och är en del av Unescos världsarv. Innanför den omgivande ringmuren finns sevärdheter för alla åldrar. Varför inte gå upp i ett av ringmurens torn? Eller låta barnen springa av sig på lekplatsen vid Almedalen?

Semesterpärlor i Visby

Upplevelser i Visby

 • Den historiska ringmuren
 • Lummelundagrottan
 • Gotlands unika raukar
 • Botaniska trädgården
 • S:t Nicolai Kultudralen

Boende i Visby

Bara några minuters promenad från Visbys huvudgata, Adelsgatan, ligger Hotell Slottsbacken. Här kan du bo med havsutsikt i moderna rum. Hotellets restaurang, Rosengården, ligger intill Sankta Karins kyrkoruin vid Stora torget. Omgivningen bäddar för en oförglömlig smakupplevelse med lokala inslag.

Semesterpärlor i Sverige Hotell Slottbacken

4. Gränna

Vid vätterns avlånga strand ligger den sockersöta staden Gränna. Känd för sina polkagrisar är det ett fantastisk resmål för den sötsugna. Längs kullerstensgatorna finns pittoreska hus och i flera av dem kan du få se hur polkagrisarna tillverkas för hand.

Här är inte bara den lilla byn en sevärdhet. Det historiska området lockar turister av många olika anledningar. Storslagna vyer, kristallklart vatten och gamla borgar är bara några av dem. För att fullända upplevelsen är en båttur till Visingsö en perfekt avstickare.

Gränna Semesterpärlor i Sverige

Upplevelser vid Gränna

 • Visingsö
 • Ruinerna av Brahehus
 • Bauerska skogarna
 • Grännaberget
 • Vättern

Boende i Gränna

Strax utanför Gränna ligger Västanå Slott. Den vita fasaden tonar upp sig i det grönskande landskapet. I nio generationer har slottet varit i familjen von Otters ägo och Västanå blev Sveriges första slottshotell. Här kan du bo i slottets huvudbyggnad, södra flygeln eller annexet. Vill du ha ett hus för er själva kan du även hyra ett charmigt hus i Röttleby, en medeltida kvarnby nedanför Västanå. Spenderar du en hotellnatt på slottet får du en kulinarisk matupplevelse i någon av de vackra matsalarna.

Åk på en weekendresa till Västanå slott

5. Järvsö

Norra Sverige brukar vara ett självklart resmål under vinterhalvåret, men långa sommardagar i norr är inte att glömma. I en dalgång i Hälsingland ligger Järvsö. Här varieras naturen av höga toppar, djupa skogar och livfulla vattendrag. Järvsö kan vara en oas för lugna dagar i de natursköna omgivningarna. Men det kan också vara en plats för nervkittlande äventyr.
I det vilda landskapet finns både stilla och forsande vatten. Därför finns en mängd blöta upplevelser som paddling och forsränning. På torra land finns även en hel del äventyr för alla åldrar. Klättring, gruvor, vandring och Zoo är bara att nämna några.

Upplevelser vid Järvsö

 • Järvzoo
 • Forspaddling
 • Zipline
 • Fiske
 • Vandringsleder och nationalparker

Boende i Järvsö

I pittoreska röda trähus ligger Hotell Järvsöbaden, ett hotell med en stark historisk koppling till platsen. Hotellet grundades 1905 och drivs idag av tredje och fjärde generationen. Här grundas menyn i lokala råvaror och du bor i charmiga hotellrum.

Mat & champagnehelg på Hotell Järvsöbaden

Sveriges semesterpärlor väntar på dig

Sommaren står runt hörnet och ditt nästa äventyr väntar på dig. Våra hotell finns utspritt från Skåne i söder till Dalarna i norr – upptäck fler semesterpärlor med Countryside Hotels.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev