Upptäck Mellansverige

För dig som vill hemestra, alternativt upptäcka Sverige, finns det mycket att se i vårt avlånga land. Vi började med tre resmål i södra Sverige för att nu “resa vidare” norrut till den mittersta delen av vårt vackra land. Här finns allt från ett rikt kulturliv och grönskande natur till historiska sevärdheter.

Det har blivit dags att upptäcka Mellansverige!

Upptäck Värmlands rika kulturliv

Mitt i den trolska skogen som är Värmland frodas ett kulturliv som bidragit med kulturpersonligheter som Monica Zetterlund, Selma Lagerlöf och Nils Ferlin.

1. Ta del av nobelpristagarens liv på Mårbacka

Selma Lagerlöf har visat oss Sverige med hjälp av Nils Holgerson, men det är i just Värmland som Selma har sitt hem – Mårbacka. Selma Lagerlöf var en förebild på många sätt för många människor, som skribent men även som affärskvinna och politiker. Idag kan man besöka Mårbacka och få ta del av Nobelpristagarens händelserika liv.

Upptäck Mellansverige och bo på Ulvsby Herrgård
Bild på Ulvsby Herrgård

2. Besök nordens främsta akvarellkonstnär

Lars Lerin har nog en plats i hela svenska folkets hjärta alltsedan Lerins lärlingar hade premiär 2018, däremot är han kanske mest känd som nordens främsta akvarellkonstnär. I ett tidigare danspalats på Sandgrund har vi Lerins museum. Under åren har museet haft gästutställare som Mikael Persbrandt, Lena Cronqvist och Mats Bäcker, och många fler lär det bli.

Upptäck Mellansverige och bo i Värmland

På tal om Selma Lagerlöf, Ulvsby Herrgård i Värmland har varit en förebild till Länsmansgården i Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings Saga”. Här kan du njuta av fantastisk mat och välförtjänt vila i sagolika Sunne. Beläget mitt i Värmland blir herrgården en perfekt utgångspunkt för alla äventyr.

Upptäck naturen i Södermanland

Ett landskap med allt från sjö till skärgård – Södermanland. Och om vi följer de Selma Lagerlöf-spår som den här texten började med, beskriver Lagerlöf länet som “Den sköna lustgården” i boken om Nils Holgersson.

1. Besök Femöre naturreservat

Under en längre tid har Femöre naturreservat varit ett populärt utflyktsmål med sin närhet till havet och och härliga natur. Här finns ett flertal olika strövstigar utmarkerade som du kan följa och i området finns möjlighet till fiske och bad på klippor såväl som att grilla och hyra kanot. En upptäcktsfärd för hela familjen!

Upptäck Mellansverige och bo på Båsenberga Hotell
Bild på Båsenberga Hotell

2. Besök Öster Malma Wildlife Park

Bland ängar och skog kan du besöka Öster Malma Wildlife Park där det finns en önskan om att alla ska få se svenska vilda djur i sin naturliga miljö. Här kan du möta skogens konung med flera. För de små finns även Lilla Viltvårdstigen, där ni längs med stigen kan gissa bajset samt se vem som är starkast med hjälp av älghorn.

Upptäck Mellansverige och bo i Södermanland

Från fattighus till ett vackert hotell – Båsenberga Hotell. Här finns fina promenad- och löparstråk och en stor relaxavdelning, perfekt efter en lång dag på upptäcktsfärd.

Historiens vingslag i Uppland

Det är slotten, herresätenas, runstenarnas och fornlämningarnas landskap. Är du lite av en historiefantast är Uppland ett perfekt resmål och något att skriva upp på bucketlistan.

1. Gå på konstvandring i Uppsala

Är du på besök i Uppland är Uppsala ett måste. Staden är känd för sin satsning på offentlig konst och här finns konstvandringar med olika teman att utforska, exempelvis temat “platsens historia”. De olika konststråken kan vara allt från 1 km till 5 km.

Upptäck Mellansverige och bo på Gysinge Herrgård
Bild på Gysinge Herrgård

2. Ett besök Linnés botaniska trädgård

Mitt i centrala Uppsala finns en grönskande oas, Linnés egna botaniska trädgård. I trädgården finns även Linnés gamla bostadshus som idag är museum, här återfinner du olika föremål som återger vetenskapsmannens liv.

Upptäck Mellansverige och bo i Uppland

Precis där Uppland och Gästrikland möts alldeles intill den vilda Dalälven ligger Gysinge Herrgård. Här bor du i en sagolikt vacker miljö i denna gamla bruksort med anor från 1600-talet

Upptäck Mellansverige

Boka din weekend här och upptäck vackra Mellansverige. Hos oss kan du boka din perfekta vistelse och utforska den mångfacetterade skönheten som denna region har att erbjuda.

Oavsett om du söker äventyr i naturen, kulturella upplevelser eller bara vill koppla av och njuta av livets goda, så kommer du att finna det i vackra Mellansverige.

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev