Upptäck Mellansverige

För dig som vill hemestra, alternativt upptäcka Sverige, finns det mycket att se i vårt avlånga land. Vi började med tre resmål i södra Sverige för att nu “resa vidare” norrut till den mittersta delen av vårt vackra land. Här finns allt från ett rikt kulturliv och grönskande natur till historiska sevärdheter. Det har blivit dags att upptäcka Mellansverige!

Upptäck Värmlands rika kulturliv

Mitt i den trolska skogen som är Värmland frodas ett kulturliv som bidragit med kulturpersonligheter som Monica Zetterlund, Selma Lagerlöf och Nils Ferlin.

1. Ta del av nobelpristagarens liv på Mårbacka

Selma Lagerlöf har visat oss Sverige med hjälp av Nils Holgerson, men det är i just Värmland som Selma har sitt hem – Mårbacka. Selma Lagerlöf var en förebild på många sätt för många människor, som skribent men även som affärskvinna och politiker. Idag kan man besöka Mårbacka och få ta del av Nobelpristagarens händelserika liv.

Åk till Ulvsby Herrgård på er nästa weekendresa

Bild på Ulvsby Herrgård

2. Besök nordens främsta akvarellkonstnär

Lars Lerin har nog en plats i hela svenska folkets hjärta alltsedan Lerins lärlingar hade premiär 2018, däremot är han kanske mest känd som nordens främsta akvarellkonstnär. I ett tidigare danspalats på Sandgrund har vi Lerins museum. Under åren har museet haft gästutställare som Mikael Persbrandt, Lena Cronqvist och Mats Bäcker, och många fler lär det bli.

Boende i Värmland!

På tal om Selma Lagerlöf, Ulvsby Herrgård i Värmland har varit en förebild till Länsmansgården i Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings Saga”. Här kan du njuta av fantastisk mat och välförtjänt vila i sagolika Sunne. Beläget mitt i Värmland blir herrgården en perfekt utgångspunkt för alla äventyr.

Upptäck naturen i Södermanland

Ett landskap med allt från sjö till skärgård – Södermanland. Och om vi följer de Selma Lagerlöf-spår som den här texten började med, beskriver Lagerlöf länet som “Den sköna lustgården” i boken om Nils Holgersson.

1. Femöre naturreservat

Under en längre tid har Femöre varit ett populärt utflyktsmål med sin närhet till havet och och härliga natur. Här finns ett flertal olika strövstigar utmarkerade som du kan följa och i området finns möjlighet till fiske och bad på klippor såväl som att grilla och hyra kanot. En upptäcktsfärd för hela familjen!

Hotellerbjudanden på Båsenberga Hotell

Bild på Båsenberga Hotell

2. Besök Öster Malma Wildlife Park

Bland ängar och skog kan du besöka Öster Malma Wildlife Park där det finns en önskan om att alla ska få se svenska vilda djur i sin naturliga miljö. Här kan du möta skogens konung med flera. För de små finns även Lilla Viltvårdstigen, där ni längs med stigen kan gissa bajset samt se vem som är starkast med hjälp av älghorn.

Boende i Södermanland

Från fattighus till ett vackert hotell – Båsenberga Hotell. Här finns fina promenad- och löparstråk och en stor relaxavdelning, perfekt efter en lång dag på upptäcktsfärd.

Historiens vingslag i Uppland

Det är slotten, herresätenas, runstenarnas och fornlämningarnas landskap. Är du lite av en historiefantast är Uppland ett perfekt resmål och något att skriva upp på bucketlistan.

1. Konstvandring i Uppsala

Är du på besök i Uppland är Uppsala ett måste. Staden är känd för sin satsning på offentlig konst och här finns konstvandringar med olika teman att utforska, exempelvis temat “platsens historia”. De olika konststråken kan vara allt från 1 km till 5 km.

Upptäck Sverige med ett Countryside Break

Bild på Söderfors Herrgård

2. Ett besök Linnés botaniska trädgård

Mitt i centrala Uppsala finns en grönskande oas, Linnés egna botaniska trädgård. I trädgården finns även Linnés gamla bostadshus som idag är museum, här återfinner du olika föremål som återger vetenskapsmannens liv.

Boende i Uppland!

Som sagt är Uppland bland annat känt för att vara herresätenas landskap, så varför inte njuta av svenska traditionella delikatesser på Söderfors Herrgård i en restaurang med orginaltak från 1600-talet och panoramautsikt över Dalälven.

Upptäck Mellansverige

Boka din weekend här och upptäck vackra Mellansverige

Liknande inlägg

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev