Upptäck Vadstena – Smultronstället vid Vättern

Det går inte riktigt att ta på den. Men i Vadstena råder en alldeles särskild, nästan magisk atmosfär. Den medeltida staden är känd för det ståtliga renässansslottet, Heliga Birgittas kloster och den vackra Östgötaslätten som omger platsen. Här kan du både slappna av i de rofyllda miljöerna eller uppleva historien som ständigt är närvarande. Oavsett om du besöker Vadstena under sommar, höst, vinter eller vår möts du av vackra vyer och en välkomnande känsla.

Vadstena Slott

Vadstena Slott
Bildkälla: Vadstena Turism & Näringsliv AB

Vadstena slott är Sveriges bäst bevarade renässansslott. Beslutet att bygga en befästning vid Vätterns strand i Vadstena togs 1544 i syfte att försvara Sverige mot fiender i söder. När befästningen hade stått klar i fem år beslöt Gustav Vasa att bygga om anläggningen till residens för sin yngste son Magnus. Sedan dess har slottet tonat upp sig i den lilla staden och lockar besökare från alla världens hörn. Idag kan du upptäcka slottet själv, eller ta en guidad tur om du är nyfiken på slottets historia. Under sommaren håller Vadstena Akademien omtalade operetter i en av slottets vackra salar. Du kan även besöka Sveriges äldsta landsarkiv för att släktforska och upptäcka gamla skrifter.

Klosterkyrkan och Bjälbopalatset

Vadstena Kloster
Bildkälla: Vadstena Klosterhotell

Vadstena är välkänt för det Kloster som Europas skyddshelgon Heliga Birgitta uppförde. Än i dag lever Birgittasystrar kvar i området. Klosterkyrkan står lika ståtlig som förr och runt om i staden finns lämningar från klostertiden. Besök munkträdgården där tusentals klosterliljor blommar varje vår. Upptäck ruinerna som ligger vid kyrkan, här har du en vacker utsikt mot Vätterns strand. Längs Klosterkyrkan ligger ett rött tegelhus med en unik historia. Huset byggdes som palats till Bjälboätten, innan det skänktes till Heliga Birgitta för att uppföra klostret. Idag är byggnaden ett museum, där Heliga Birgittas kista och mycket mer från klostertiden finns.

Omberg

Vadstena Omberg
Bildkälla: Vadstena Turism & Näringsliv AB

Visserligen är Östgötaslätten otroligt vacker, däremot är den ganska platt, men inte långt från Vadstena ligger det mytomspunna Omberg. Ett sagolikt naturreservat med vackra ekskogar, fornlämningar och storslagna vyer. Ta bilen och åk längs bergskanten med sagolika utsikter över över Vättern. Stanna vid Stocklycke och gå till Hjässan, Ombergs högsta punkt, för fika med utsikt över Östgötaslätten, Hästholmen och Vättern. Är du intresserad av historia så finns Alvastra klosterruiner alldeles i början av berget.

Strandpromenaden och storgatan

Vadstena
Bildkälla: Vadstena Turism & Näringsliv AB

Det allra vackraste med Vadstena är den särskilda, nästan magiska atmosfären. Vid de små kullerstensgatorna kan du känna historiens vingslag. Längs Storgatan hittar du små affärer och goda fikaplatser. Blir inte förvånad om du hör opera längs gatorna, det är vanligt förekommande. Vandrar du längs med strandpromenaden vandrar du genom historien. Promenaden kan börjar vid stadens gröna kolonilotter och fortsätter förbi Klosterkyrkan och Vadstena Klosterhotel. Bara några 10-tal meter senare befinner du dig vid Birgittasystrarnas kyrka och gästhem. Fortsätter du nedåt kommer du till Slottet och slottsparken. Ett perfekt ställe att slå sig ned och njuta av solnedgången. Under varma dagar är det inga problem att befinna sig i Vadstena, du kan nämligen bada längs hela strandpromenaden.

Mårten Skinnares hus och hostpitalstiden

Ytterligare en sak den medeltida staden är känd för är de hospital som bedrevs under 1500-talet. På flera ställen i staden finns lämningar från tiden, där en av de mest omtalade är Mårten Skinnares hus, ett hospital som grundades 1519. Dårhuset, som det då kallades, är idag ett Hospitalsmuseet som visar vårdens historia från 1400-talet till nutid.

Boende i Vadstena

Vadstena Klosterhotell

Att hitta det perfekta boendet i Vadstena är lätt. Med stadens bästa läge, omtalad mat och unika byggnader kan du känna dig välkommen till Vadstena Klosterhotel. Alldeles intill Vättern och den ståtliga klosterkyrkan ligger huvudbyggnaden. När du går in till receptionen möts du av de höga vita kryssvalven och du kan känna historien under fötterna. Här ligger även Restaurant Munkklostret och dess vinkällare. Det är i munkarnas gamla sovsal du får avnjuta goda måltider. Hotellet har fler byggnader i den lilla staden, som antingen ligger vid klostret eller slottet. I en av de få byggnader som är bevarade sedan det gamla nunneklostret finns det 31 vackert inredda rum. Oavsett vilket hus du bor i så bor du på historisk mark.

Läs mer här.

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Liknande inlägg

Kombinera ditt weekendpaket med en vandringsresa

Hotellweekend i Norrland

Varför inte prova att semestra i våra norra delar av landet och boka en hotellweekend i Norrland? Det är kanske inte alltid den första tanken som slår en när man ska på en hotellweekend, men hos våra norrländska hotell finns minst lika magiska vyer och fantastisk natur som hos de söderut.

Läs mer
Bo på hotell i Västergötland

Upplev Sverige nära dig

Historia, kultur, mat, naturens skönhet – Det finns så mycket att upptäcka! Dessutom finns det många vackra och spännande platser i närheten av dig. Forskning visar att flera, kortare minisemestrar gör oss lyckligare än en enda lång semester under året. Så se dig omkring, vad kan du uppleva i din närhet?

Läs mer

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev