Dyra Europanätter lockar utländska besökare

En sammanställning från Countryside Hotels visar att priser på europeiska hotellnätter ökat med 23 procent sedan 2019 medan motsvarande ökning på svenska hotellnätter endast är 10 procent.

Hotellkedjan ser tecken på fler utländska besökare än tidigare i sommar.

Eriksberg Hotell & Safaripark

”Hälften av alla bokningar i februari gjordes via agenter från utlandet, vilket är en ökning med 43 procent från tidigare år,” säger Anna Övergaard, marknadschef på Countryside Hotels.

”Vi ser samtidigt tecken på att svenska hushåll fortsätter väljer att semestra i Sverige, inte minst på grund av vår svaga kronkurs.”

Bara kronkursen gör det 5% dyrare 2023

Siffror från analysföretaget Smith Travel Research visar att

  • Genomsnittligt hotellpris i Europa 2019: 112 Euro (10,59) = 1186 SEK
  • Genomsnittligt hotellpris i Europa 2022: 137 Euro (10.63) = 1456 SEK

”Inflationen kommer troligtvis att driva upp genomsnittspriset för Europa i år, men även om vi tar föregående års genomsnittspris och bara lägger till den svagare kronkursen mot Euron så blir de europeiska hotellnätterna fem procent dyrare, och då har vi som sagt inte ens räknat in inflationen,” säger Anna Övergaard.

Sverige ligger i lä

En jämförelse med prisutvecklingen på svenska hotellnätter utifrån Tillväxtverkets siffror, visar att:

  • Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2019: 1048 SEK
  • Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2022: 1152 SEK

”Det innebär att medan svenska hotellnätter ökat med 10 procent under perioden 2019 till 2022 så har kostnaden för motsvarande europeiska hotellnätter ökat med 23 procent,” säger Anna Övergaard.

Våra medlemshotell har arbetat hårt för att hantera förändrade omständigheter som följt av både pandemi och konflikter i närområdet och därför står vi väl rustade att välkomna både utländska och svenska besökare som fått se sina plånböcker krympa under året.”

Liknande inlägg

Följ oss

Senaste nyheterna

Kategorier

Vill du veta vad som händer hos oss?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev